Okolí Buchlovic na Uherskohradišťsku získává díky Lesům ČR svůj původní ráz

24.06.2014 20:17

Lesy České republiky, s. p., na území celkem čtyř lokalit Chřibů kolem Buchlovic na Uherskohradišťsku ve Zlínském kraji založily za více než tři čtvrtě milionu korun nové stromové aleje a již stávající aleje doplnily o stromy nové.

Okolí Buchlovic na Uherskohradišťsku získává díky Lesům ČR svůj původní ráz
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Takový je výsledek speciálního krajinotvorného projektu Lesů ČR „Zakládání a obnova krajinných prvků Chřibů.“ Výsadbě nových stromů předcházelo odstranění hustých křovinatých porostů náletových dřevin, šípků, ostružin a jiné buřeně s následnou obnovou travního porostu. Kromě Lesů ČR se na financování projektu podílí Evropská unie prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Alej Buchlov - Barborka

V turisticky navštěvované lokalitě Buchlov – Barborka se dnes nachází nově vysázená alej z lesních dřevin - dubu letního a lípy srdčité. Stromy byly vysázeny ve dvou řadách po každé straně cesty vedoucí od hradu Buchlov směrem ke Kapli sv. Barbory.

Alej Ostružinka I. a II.

Další lokality s označením Ostružinka I. a Ostružinka II. leží také nedaleko hradu Buchlov. Obě charakterizuje výsadba ovocných dřevin starých odrůd - jeřáb oskeruše, jabloně – Jadernička moravská, Kardinál žíhaný, Croncelské, hrušně – Krvavka, Solanka, Praskule a třešně Karešova, Kaštánka.  Obě místa čeká ještě odborný výchovný, případně bezpečnostní řez stávajících stromů.

Alej Březová

Lokalita Březová se rozprostírá u lesní odvozní cesty v okrajové části Buchlovic nedaleko obce Staré Hutě. Zde před výsadbou 62 kusů břízy bradavičnaté Lesy ČR zabezpečily odstranění náletových dřevin a obnovu trávníku. Břízy jsou současně chráněny proti okusu zvěří a v terénu ukotveny pomocí dubových kůlů. Zdejší alej se navíc pyšní jednou zajímavostí: stojí tu památný strom - Tomeškův dub s obvodem kmene téměř čtyři metry.

Péče o aleje pokračuje i letos

V roce 2014 Lesy ČR budou provádět práce v rámci následné péče – nové stromy budou mít pravidelnou zálivku a bude zajištěna pravidelná kontrola jejich zdravotního stavu; v případě potřeby podnik zajistí náhradní sadební materiál. Nově založený trávník pak bude pravidelně kosen.

Chřiby: krásná příroda, kulturní tradice i rekreační potenciál

Území Chřibů má výjimečně velký rekreační potenciál. Většina obcí Chřibů má také bohaté kulturní tradice i stále živou lidovou kulturu. Nejvýznamnějším kulturním centrem oblasti jsou Buchlovice. Chřiby jsou pahorkatinným pásmem, které se rozkládá na středovýchodní Moravě a leží mezi městy Kyjovem v Jihomoravském a Otrokovicemi ve Zlínském kraji. Průběh Chřibů je orientován od jihozápadu na severovýchod, délka je asi 35 km a největší šířka činí 10 km. Rozloha Chřibů je asi 335 km². Nejvyšší vrchol - Brdo má výšku 587 m  n. m.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lesy ČR

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…