Ombudsman na Noci práva přivítal účastníky až z Havířova

12.03.2024 7:05 | Tisková zpráva

Velký zájem jsme v Kanceláři ombudsmana zaznamenali o prohlídky budovy. Návštěvníky zaujala zelená přístavba a její vychytávky, ale během večerních exkurzí se zajímali také o to, co všechno ombudsman dělá. Pro některé bylo nepříjemným zjištěním, že stále nemáme dětského ombudsmana.

Ombudsman na Noci práva přivítal účastníky až z Havířova
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Radka Neuwirthová přijela se svojí kamarádkou až z Havířova: „Chtěli jsme zjistit, co dělá ombudsman. Na prohlídce mě zaujalo, že mají dětskou skupinu. To je super, to bych také jako matka ocenila, když by ji nabízel i můj zaměstnavatel. Hodně se mi líbila ekologická přístavba. Je vidět, že je to promyšlené.“ Kamarádka Mirka ji doplnila: „Stojí to za to to vidět! Já jsem se během prohlídky zajímala o dětského ombudsmana. Překvapilo mě, že děti ombudsmanovi píší už nyní. Dětský ombudsman pak bude kompletně zajišťovat ochranu práv dětí.“

Společně s ombudsmanem Stanislavem Křečkem a jeho zástupcem Vítem Alexandrem Schormem se zapojili také právníci Kanceláře veřejného ochránce práv. Ombudsman zájemcům ukázal svoji kancelář a představil, čím vším se s kolegy zabývá. Zástupce ombudsmana zase v dílně srozumitelného psaní ukázal, jak udělat z kostrbatého úředního dokumentu srozumitelné sdělení. Kancelář veřejného ochránce práv totiž dlouhodobě usiluje o to, aby lidé rozuměli tomu, co jim úředníci píší. Ve hře se lidé naučili, že diskriminace se může objevovat i tam, kde by ji na první pohled nečekali. Spousta lidí pak neodešla domů bez toho, aniž by si udělala fotku s naší sochou Spravedlnosti.

Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity právník Štěpán Jílka, který se v Kanceláři veřejného ochránce zaměřuje na práva dětí v ústavech či dětských domovech, přiblížil, s jakými problémy se český systém ústavní péče o děti potýká. Sdílel své zkušenosti, protože sám po nějaký čas zároveň pracoval jako vychovatel v zařízení pro děti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …