Ombudsman se zabývá stavbou „Nová Masaryčka“ v Praze

08.11.2020 12:20

Ombudsman se rozhodl zahájit šetření z vlastní iniciativy a prověřit postup úřadů ve věci stavby „Nová Masaryčka“. Reaguje tak na informace z médií naznačující možné pochybení úřadů u této pražské stavby.

Ombudsman se zabývá stavbou „Nová Masaryčka“ v Praze
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

V médiích se nedávno objevila zpráva, že projekt významné stavby nazývané Central Business District Praha, či také "Nová Masaryčka", je již definitivně hotov. Jedná se o výraznou přestavbu okolí Masarykova nádraží v Praze. Pro první etapu, která zahrnuje stavbu kancelářské budovy s obchody, již vydal stavební úřad (Úřad městské části Praha 1) územní rozhodnutí o umístění stavby.

Záměr stavby zmíněné kancelářské budovy (ale i projekt jako takový) je již od počátku předmětem kritiky odborné i laické veřejnosti. Mezi věcné námitky patří např. absence bytů či prostor pro veřejné funkce (monofunkčnost budovy), nepřiměřená výška budovy a její celkový objem a zvýšené nároky na veřejnou dopravní infrastrukturu.

„Nepřísluší mi odborně posuzovat stavebně technické námitky týkající se velikosti či podoby stavby, dopadů na dopravní infrastrukturu apod., za zásadní však považuji námitku, že veřejnost, která se účastnila řízení o posouzení vlivu dané stavby na životní prostředí (tzv. proces EIA), nebyla připuštěna do územního řízení o umístění stavby,“ říká ombudsman Stanislav Křeček. Reaguje tím na informace z médií, které naznačují, že stavební úřad zřejmě neinformoval o zahájení územního řízení, ani o vydání územního rozhodnutí na své úřední desce. „Jde zjevně o rozsáhlý projekt, který byl pro účely povolovacího procesu rozdělen na dílčí části. Obávám se, že by případnou ‚salámovou metodou‘ mohlo docházet k porušování práv účastníků řízení,“ dodává. Rozhodl se proto zahájit šetření z vlastní iniciativy, v rámci něhož prošetří postup úřadů v dané věci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…