Osm radarů MADR dodá české armádě izraelská společnost

16.12.2016 20:04

Vláda dnes projednala zprávu Ministerstva obrany o vyhodnocení nabídek na dodávku mobilních 3D radiolokátorů MADR pro českou armádu. Ze tří předložených nabídek doporučila 32členná hodnotící komise Ministerstva obrany nabídku Izraele na radiolokátor ELM 2084 MMR ze systému Iron Dome, jehož výrobcem je státní společnost IAI Elta. Ministerstvo obrany nyní začne jednat s izraelskou stranou.

Osm radarů MADR dodá české armádě izraelská společnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničních věcí Martin Stropnický

„Armáda získá jeden z nejmodernějších existujících radarových systémů, které používá nejen izraelská armáda, ale také další země, například Kanada. Navíc je to dobrá zpráva i pro český obranný průmysl, protože významná část výroby bude probíhat v České republice a podílet se na ní bude česká společnost,“ uvedl ministr obrany Martin Stropnický

„Obměna radiolokační techniky je pro armádu nezbytná, protože stávající technika sovětské výroby má několikanásobně překročenou životnost. Nové mobilní 3D radiolokátory výrazně přispějí k rozšíření schopností armády,“ dodal náčelník Generálního štábu Armády ČR armádní generál Josef Bečvář.

Vzhledem ke strategické povaze zakázky se Ministerstvo obrany rozhodlo pořídit mobilní 3D radiolokátory MADR v režimu vláda – vláda. V květnu letošního roku vyzvalo vlády Francie, Izraele, Švédska a Velké Británie, jejichž výrobci odpovídající radary nabízejí, k podání nabídek. V srpnu pak obdrželo nabídky od vlád Francie, Izraele a Švédska. Velká Británie ze zakázky odstoupila, protože nemá produkt s poptávanými parametry.

Hodnotící komise posuzovala stovky parametrů

Následně zahájila činnost hodnotící komise složená z 33 odborníků napříč resortem obrany, včetně Univerzity obrany. Odborníci zkoumali 105 základních kritérií a více než 406 technickoekonomických parametrů. Kromě technických parametrů a ceny ministerstvo požadovalo uzavření smlouvy v souladu s legislativou EU v tzv. režimu vláda-vláda, zkušenosti s operačním nasazením a spolupráci s českými podniky za účelem zajištění bezpečnosti dodávek. 

Komise doporučila vybrat nabídku Izraele na radiolokátor ELM 2084 MMR ze systému Iron Dome, jehož výrobcem je státní společnost IAI Elta, která nabídla dodávku 8 radarů za 2,9 mld. Kč bez DPH. Součástí zakázky je i zabezpečení logistické podpory po dobu dvacetiletého životního cyklu.

Radiolokátory MADR zajistí armádě přehled o vzdušné situaci v malých výškách od 100 do 3 000 metrů. Pět radarů MADR bude umístěných na stacionárních vojenských stanovištích, zbylé tři budou k dispozici pro ochranu strategických cílů (např. jaderné elektrárny), velkých měst, dále k výcviku a jako záloha. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…