Otevírání dat veřejné správy

29.11.2015 9:59

Každá instituce při své činnosti sbírá, zpracovává, generuje a uchovává velké množství informací, dnes již zcela výhradně v elektronické datové podobě. Tyto informace se mohou poměrně jednoduchým způsobem stát cenným zdrojem vstupních dat pro různé typy aplikací, které nám mohou poskytnout řadu užitečných služeb.

Otevírání dat veřejné správy
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Proč a jakým způsobem by měla veřejná správa otevírat svá data veřejnosti, byla hlavní témata konference Otevřená data veřejné správy ČR, kterou uspořádalo ministerstvo vnitra 13. listopadu v Kongresovém centru v Praze za účasti předních zástupců Ministerstva financí, Českého telekomunikačního úřadu nebo České obchodní inspekce. Konference poskytla i mezinárodní srovnání se situací ve Slovenské republice.

Konferenci zahájil hlavní architekt eGovernmentu Petr Kuchař: „V zásadě jakákoliv data, u kterých neexistují rizika bránící jejich otevření, by měla být poskytnuta veřejnosti. Čím více dat, u kterých je to možné a smysluplné, bude otevřeno, tím větší možnosti budou otevřená data přinášet. Kombinací různých datových sad může kdokoliv vytvářet různé aplikace a služby, které budou sloužit široké veřejnosti“.

Otevřená data pomáhají výrazně zlepšovat kvalitu života ve městech a regionech. Využívání otevřených dat odstartoval starosta Londýna Boris Johnson, když nařídil v roce 2010 zpřístupnit v otevřeném formátu všechna data týkající se dopravy v Londýně. Zveřejněny byly jízdní řády, dojezdové vzdálenosti, aktuální informace o pohybu dopravních spojů a další. Tato data jsou volně bez omezení využívána tvůrci mobilních a softwarových aplikací. Vzniklo přes 500 aplikací, což vytvořilo až přes 5 000 pracovních míst v oblasti vývoje mobilních a softwarových aplikací. V roce 2010 se podle odhadoval přímý a nepřímý přínos zveřejnění informací veřejného sektoru v zemích EU na 32 miliard EUR.

Aby mohly být informace veřejné správy jednoduše využitelné a být oprávněně považované za skutečná otevřená data, musí splňovat určité standardy. Data musí být maximálně úplná, snadno dostupná a dohledatelná na internetu, strojově čitelná a zpřístupněná za jasně definovaných podmínek užití dat s minimem omezení. Proto ministerstvo vnitra zpracovalo standardy publikace a katalogizace otevřených dat, které představil Tomáš Kroupa z odboru hlavního architekta eGovernmentu: „To, že organizace zveřejní seznam smluv ve formátu PDF rozhodně nelze nazývat otevřenými daty. Pokud jej naopak zveřejňují ve strojově čitelném formátu, pak to již otevřená data jsou.“

Problémem může paradoxně být i otevření velkého množství dat různými institucemi. Pokud pouze zveřejní svá data na svých webových stránkách, jen těžko budou data dohledatelná a veřejnost se v jejich množství ztratí. Je nutné, aby existovalo centrální místo, ve kterém budou všechna otevřená data katalogizována. Takové místo ministerstvo vnitra vytvořilo na Portálu veřejné správy v podobě Národního katalogu otevřených dat, který umožňuje vyhledávat otevřené datové sady zveřejněné jednotlivými orgány veřejné správy. Tam jsou zveřejněna vždy metadata – tzn. popisy konkrétních datových sad a odkazy na originální místo jejich zveřejnění a také, to v případě menších obcí bez publikační infrastruktury, mohou v národním katalogu být uložena i vlastní otevřená data konkrétního subjektu.

Aby otevírání dat bylo pro veřejnou správu v České republice co nejjednodušší, připravuje ministerstvo vnitra kromě standardů a metodiky pro publikaci dat i vzorové publikační plány pro konkrétní typy institucí. O tom, že je ze strany veřejné správy o publikaci otevřených dat velký zájem svědčí nejen účast na této konferenci, ale i fakt, že zájem o workshopy v krajských městech, které ministerstvo vnitra k této problematice připravilo, trojnásobně převýšil jejich původní kapacitu.

Zároveň byl připraven návrh zákonné úpravy této problematiky v rámci zákona č.106/1999 o svobodném přístupu k informacím, který je aktuálně v tzv. vnějším připomínkovém řízení ostatních resortů. Při práci na otevírání dat veřejné správy ministerstvo vnitra úzce spolupracuje s akademickým a neziskovým sektorem a čerpá bohaté zkušenosti ze zahraničí. Zkušenosti a srovnání s otevíráním dat na Slovensku na konferenci přiblížil generální ředitel Národní agentury pre síťové a elektronické služby při Úřadu vlády Slovenské republiky pan Rastislav Janota.

Více informací o otevřených datech v ČR na adrese opendata.gov.cz.

Standardy publikace a katalogizace otevřených dat VS ČR vznikly jako výstup projektu „Implementace strategií v oblasti otevřených dat veřejné správy ČR“ CZ.1.04/4.1.00/D9.00001. Projekt je financován v rámci Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR. Realizátorem projektu je Ministerstvo vnitra ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…