Otevřený dopis klimatologů: Atmosféra není skládka odpadu

05.11.2013 20:08

Lidstvo musí přestat používat atmosféru jako skládku odpadu – žádají čtyři významní světoví klimatologové, kteří tento týden zveřejnili otevřený dopis adresovaný předním politikům, ekologickým organizacím a všem lidem, kterým záleží na budoucnosti planety Země.

Otevřený dopis klimatologů: Atmosféra není skládka odpadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

Ken Caldeira z Carnegie Institute ve Washingtonu, Kerry Emanuel z Massachusetts Technology Institute, James Hansen z Columbia University v New Yorku a Tom Wigley z australské University of Adeleide apelují na svět, aby podporoval využívání jaderné energetiky v boji proti klimatickým změnám. Podle vědců se musí investovat do výzkumu a vývoje nových bezpečnějších reaktorů, protože „neexistuje žádný jiný reálný způsob, jak stabilizovat klima, než výrazným zvýšením využívání jaderné energie“. Celosvětová poptávka po energii rychle roste a musí i nadále růst, aby zabezpečila potřeby rozvíjejících se ekonomik. Kromě obnovitelných zdrojů, které ale dosud nejsou schopné zajistit rostoucí spotřebu energie, jsou bezemisními zdroji pouze jaderné elektrárny.

„Uvědomujeme si, že současné jaderné elektrárny mají daleko k dokonalosti“ píší klimatologové. Nebezpečí, které lidstvu hrozí v důsledku používání fosilních paliv, jsou ale podle nich řádově větší než rizika, která přináší jaderná energetika.

Velmi podobný názor zastávají i vědci z jiných oborů. Nedávno zveřejněná evropská studie dospěla k závěru, že používání uhlí vede jen v Evropské Unii k více než 18 tisícům předčasným úmrtím ročně. Světová zdravotnická organizace WHO dokonce odhaduje, že těžba, zpracování a spalování fosilních paliv způsobuje ve všech svých důsledcích na celém světě až několik milionů úmrtí ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne