Hodonín: Měření kvality ovzduší v obcích postoupilo do závěrečné fáze

23.01.2023 17:28 | Tisková zpráva

Přesně před rokem se na Masarykově náměstí vedle kostela poprvé objevilo měřicí zařízení na sledování kvality ovzduší. Nyní je zařízení na stejném místě už potřetí. Po dobu čtrnácti dnů bude monitorovat koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků včetně karcinogenního benzo(a)pyrenu a dalších znečišťujících látek. Jedná se o třetí, závěrečnou fázi měření projektu.

Hodonín: Měření kvality ovzduší v obcích postoupilo do závěrečné fáze
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Měření se provádí od ledna loňského roku na 60 místech Jihomoravského kraje a 60 místech Kraje Vysočina, a to v průběhu dvou topných sezón a jedné netopné. V zimě má totiž velký vliv na kvalitu ovzduší také topení v domácnostech. Monitorují se však i další znečišťující látky jako SO2, NO, NO2, Nox, CO, O3, PM10, PM25 a PM1. Doposud se uskutečnilo měření v jedné zimní a jedné letní etapě. Toto je třetí, závěrečná fáze měření projektu z programu Životní prostředí, ekosystémy a změna klimatu. Výsledky poslouží krajům k přípravě akčních plánů a návrhů nápravných opatření ke zlepšení stavu ovzduší v obcích. Projekt je financován z Norských fondů.

Nedávno byly zveřejněny výsledky měření z první etapy z ledna 2022. V obecnější rovině monitoring v Jihomoravském kraji ukazuje na dvě skutečnosti:

1. koncentrace benzo(a)pyrenu se výrazně liší v jednotlivých městech a obcích,

2. na území více než jedné třetiny měst a obcí kraje (23 z 60) byly naměřeny zvýšené koncentrace benzo(a)pyrenu.

Je potěšující, že Hodonín mezi obce se zvýšenými koncentracemi benzo(a)pyrenu nepatří!

Výsledky monitoringu první (zimní) etapy měření je možné nalézt na webových stránkách ZDE. Na interaktivní mapě lze zjistit, kde aktuálně měření probíhá a jsou tam uvedeny i výsledky zimní etapy měření. Jednotlivé body označují místo měření a jsou barevně rozlišeny podle průměrné koncentrace benzo(a)pyrenu. Po najetí kurzoru myši na konkrétní bod se zobrazí graf s výsledky.

Benzo(a)pyren je jednou z nejproblematičtějších znečišťujících látek v ovzduší a je prokázaný jako lidský karcinogen. Patří do skupiny polycyklických aromatických uhlovodíků, které mají závažné dopady na zdraví člověka. Jeho koncentrace na mnoha měřicích stanicích imisního monitoringu v České republice překračují imisní limit daný zákonem č. 201/2012 Sb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

7:04 Pardubice: Zvýšená daň z nemovitosti průmyslových zón pomůže městské infrastruktuře

Radní města Pardubic schválili návrh obecného opatření, které v souladu se zákonem stanovuje a zvyšu…