PVS a.s. získala cenu „Vodohospodářská stavba roku“

11.06.2012 9:34

Pražská vodohospodářská společnost a.s. převzala ocenění „Vodohospodářská stavba roku 2011“ za rekonstrukci Čerpací stanice Malvazinky, která spolu s vodojemem zásobuje pitnou vodou oblast Smíchova. Rekonstrukce v hodnotě více než 36 milionů korun byla realizována v roce 2010 a 2011.

PVS a.s. získala cenu „Vodohospodářská stavba roku“
Foto: PVS
Popisek: Pražská vodohospodářská společnost

Ocenění vodohospodářská stavba roku 2011 v kategorii Stavby pro zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod získala rekonstrukce Čerpací stanice Malvazinky vzhledem k využití nových technologií a postupů vedoucích k ochraně životního prostředí, zejména pak k úspoře energie a zvýšení funkčnosti a spolehlivosti, nově i plně bezobslužného provozu. Cenu tradičně uděluje Svaz vodního hospodářství a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR. Letos cenu převzal v rámci mezinárodní konference VODA FÓRUM 2012 generální ředitel PVS Petr Žejdlík.

„Čerpací stanice Malvazinky, která je v provozu i v nočních hodinách, se nachází v husté zástavbě, proto bylo nutné přijmout opatření zlepšující hlukovou situaci. Do vzduchotechniky strojoven byly umístěny tlumiče hluku a stěny směřující do zástavby byly zrekonstruovány tak, aby měly co největší izolační schopnosti. Dle stávajících měření došlo díky investiční akci do objektu ke snížení energetické náročnosti provozu o téměř třicet procent,“ uvedl k realizovanému projektu radní Radek Lohynský, do jehož kompetencí spadá ochrana životního prostředí.

Vodárenský areál Malvazinky zahrnující čerpací stanici a vodojem byl uveden do provozu v roce 1964. Vzhledem ke stáří čerpací stanice (ČS) a velké poruchovosti bylo rozhodnuto o její rekonstrukci, která byla zahájena v roce 2010. Součástí rekonstrukce byla výměna stávající čerpací techniky, kompletních trubních rozvodů ČS včetně prostupů potrubí stěnami mimo objekt s napojením na stávající distribuční řady. Vodojem Malvazinky je součástí kaskády vodárenských zařízení, zajišťující zásobování Prahy pitnou vodou z Úpravny vody Želivka. V případě poruchy může být gravitačně zásobován z vodojemu Vidoule a to bylo nutné při obnově zohlednit a zachovat. Nedílnou součástí rekonstrukce byla i obnova elektrotechnického zařízení stanice, stávající transformátory byly nahrazeny novými. Byla provedena instalace řídicího systému pro místní i dálkový provoz. Součástí dálkového provozu je i úprava softwaru pro komunikaci s centrálním dispečinkem.

Investorem akce je Pražská vodohospodářská společnost, a. s.; projektant společnost Hydropojekt CZ, a.s., a zhotovitel firma Skanska, a.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pražská vodohospodářská společnost

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…