Památník připomene odvahu někdejšího lesního správce Vojtěcha Tesaře z Litvínova

03.05.2015 9:43

Památník bývalého lesního správce Vojtěcha Tesaře v Horním Litvínově - Stavařově na Mostecku v Ústeckém kraji, bude slavnostně odhalen 5. května 2015 v 16 hodin. Zasloužil se o to podnik Lesy České republiky spolu s Českým svazem bojovníků za svobodu a Klubem přátel historie Litvínovska.

Památník připomene odvahu někdejšího lesního správce Vojtěcha Tesaře z Litvínova
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

„Je naší povinností uctít památku váženého kolegy, který v době okupace Československa působil na pozici úředníka Ministerstva zemědělství a lesnictví v odboji. Jeho hlavním úkolem bylo chránit naše lesy, především pak drancování zásob dříví. Účast v odboji mu byla na samém konci války osudná,“ řekl litvínovský lesní správce Pavel Rus.

Dřevěný památník Vojtěcha Tesaře připomíná jeho tragické úmrtí - 8. května 1945 byl zastřelen. Výrobu a osazení památníku financoval 190 tisíci korunami podnik Lesy ČR v rámci „Programu 2020“ zaměřeného na podporu veřejných zájmů.

Státní podnik zároveň v místě opravil více než šestikilometrovou lesní cestu vedoucí od městské části Stavařov přes obec Meziboří až do Šumenského údolí. Ta je už řadu let pojmenována „Tesařova cesta“. A právě na samém počátku cesty, v Horním Litvínově – Stavařově, bude památník umístěn. Na stezce budou instalovány také dvě tabule s informacemi o tomto významném litvínovském lesníkovi.

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,3 miliony hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje o více než 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR.

Lesy ČR jsou držiteli osvědčení v systému PEFC, a to na celé výměře spravovaného lesa. Uvedené osvědčení je dokladem, že LČR v lesích hospodaří v souladu se schválenými standardy trvale udržitelného hospodaření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…