Parašutisté z Resslovy dostanou památník na chodníku

10.06.2018 11:21

Padlí parašutisté z Resslovy ulice v Praze u kostela sv. Cyrila a Metoděje, dostanou originální památník na chodníku

Parašutisté z Resslovy dostanou památník na chodníku
Foto: ČTK
Popisek: Ukázka dlaždice, jak budou vypadat jednotlivé destičky

Místa na chodníku u kostela sv. Cyrila a Metoděje, kde padlo v boji sedm příslušníků československých výsadků z Velké Británie a který byl dosud pro mnoho kolemjdoucích jen anonymním prostorem, budou po 76 letech označena pamětními destičkami se jmény padlých, označením výsadku, v jehož rámci byli nasazeni, a datem narození a úmrtí. Snad tato hmatatelná připomínka pomůže chodcům zamyslet se nad místem, kterým procházejí, a nad osudem mužů, které lze bez rozpaků řadit mezi národní hrdiny.

Slavnostní odhalení pamětních destiček padlých hrdinů proběhne na rohu Václavské a Resslovy ulice v pondělí 18. června ve 12.00.

Před téměř 76 lety, 18. června 1942, padlo v boji v kostele sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici sedm příslušníků československých výsadků z Velké Británie: Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Josef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Mezi padlými byli i dva vojáci, kteří provedli úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora, SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha.

Po boji byla z důvodu identifikace jejich těla na chrámových kobercích vynesena ven a položena na chodník ve Václavské ulici. Jako osmé bylo na místo přivezeno tělo osmnáctiletého Jana Milíče Zelenky, syna Jana Zelenky Hajského, spolupracovníka parašutistů ze sokolské odbojové skupiny Říjen, který po zásahu gestapa proti jeho rodině spáchal sebevraždu o den dříve.

Na základě pramenné rešerše historika Pavla Kmocha bylo podle fotografií gestapa z identifikace ve Václavské ulici a podle pitevních protokolů parašutistů určeno, na které konkrétní pozici leželo to které tělo. První, kdo na chodníku po ukončení boje v kostelní lodi spočinul, byl padlý Adolf Opálka. Druzí dva obránci kostelní lodi, kůru a empory, Kubiš s Bublíkem, byli odvezeni do lazaretu SS a zemřeli až tam, respektive cestou. Po dalších přibližně třech hodinách zahynuli v bezvýchodné situaci vlastní rukou i čtyři obránci krypty, Hrubý, Švarc, Gabčík a Valčík. Jejich těla byla vynesena ven a položena nalevo vedle Opálky. Právě z této doby pochází všechny známé fotografie padlých, které gestapo ve Václavské ulici pořídilo.

Poté byla z lazaretu SS přivezena zpět těla Kubiše a Bublíka, a nakonec gestapo přivezlo i zmíněnou mrtvolu Jana Milíče Zelenky, u něhož si nebylo jeho identitou jisto. Všechna tři těla byla položena napravo od ostatních. V této chvíli byla těla očíslována zleva doprava podle toho, jak ležela. Tato čísla sloužila při identifikaci dosud neznámých padlých svědky, jak z řad zrádců, tak zatčených odbojářů. K těm prvním patřili Karel Čurda a Viliam Gerik, k těm druhým například Aťa Moravec nebo Hana Krupková. Pod těmito čísly mrtvol byly výpovědi svědků zaznamenány do protokolů. Právě tato čísla, určující pořadí těl, byla zaznamenána i v pitevních protokolech, třebaže ve většině z nich už figurovala i svědky prozrazená jména padlých. Stejně tak byl v protokolech zaznamenán i popis oblečení mrtvých, které je patrné i na posmrtných fotografiích, a díky němuž lze na snímcích některá těla bezpečně identifikovat.

Tato místa na chodníku, který byl dosud pro mnoho kolemjdoucích jen anonymním prostorem, budou po 76 letech označena pamětními destičkami se jmény padlých, označením výsadku, v jehož rámci byli nasazeni, a datem narození a úmrtí. Snad tato hmatatelná připomínka pomůže chodcům zamyslet se nad místem, kterým procházejí, a nad osudem mužů, které lze bez rozpaků řadit mezi národní hrdiny.

Výroba a instalace desek se uskutečnily za finančního i organizačního přispění městské části Praha 2, firmy DAP, ale i díky nezištné podpoře několika desítek soukromých osob. Slavnostní odhalení pamětních destiček padlých hrdinů proběhne na rohu Václavské a Resslovy ulice v pondělí 18. června ve 12.00.

Ve zprávě byly použity informace z připravované knihy Pavla Kmocha Operace Anthropoid: Epilog, která vyjde v letošním roce.

Pavel Kmoch, historik a iniciátor akce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…