Pardubický kraj: Archeoskanzen v Nasavrkách se rozroste na Zemi Keltů

23.04.2018 7:32

Předpremiéra krátkého hraného filmu Allar sále Jana Kašpara na Pardubickém kraji předznamenala novou etapu činnosti spolku Boii a keltského archeoskanzenu v Nasavrkách. Aktivity sdružení přišli podpořit 1. náměstek hejtmana Roman Línek, radní Hana Štěpánová, jejich dlouholetý patron, krajský zastupitel a senátor Petr Šilar, a starosta Nasavrk Milan Chvojka.

Pardubický kraj: Archeoskanzen v Nasavrkách se rozroste na Zemi Keltů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Příběh, kolem kterého se film Allar odehrává, zachycuje život na keltském sídlišti (oppidu) v době Samhainu, tedy ve dnech na přelomu října a listopadu. Hlavním námětem je vztah druida Allara a sirotka, kterému psanci zabijí matku, Kegana. Film zobrazuje vztah předků k duchovnímu tajemnému světu bohů a bohyň. Ve filmu hrají Václav Dušek, Václav Němec, Veronika Malá, Monika Němcová, Kateřina Falcová a Tomáš Jakoubek. Jako režisér se nelehkého úkolu ujal Vít Mazánek, který společně s Štěpánem Hakem také zpracoval námět a scénář.

Film není pouhým romantickým zobrazením dané doby, ale tvůrci si dali záležet na historické přesnosti a autentičnosti. Rekvizity, i části děje, byly konzultovány s historiky i archeology, aby vše odpovídalo době, ve které se snímek odehrává. Tou je mladší doba železná, přesněji období laténské kultury v českých krajích. Snímek tak prezentuje keltský skanzen a Kelty v Nasavrkách a pro návštěvníky bude emotivním úvodem k dalšímu poznání této etapy historie.

Oficiální premiéra filmu je naplánována na pondělí 23. dubna v Divadle 29.

Spojení keltských aktivit v okolí Nasavrk

Zároveň zde spolek Boii představil nový projekt Země Keltů, která zahrnuje území v Železných horách okolo Nasavrk. Před více než dvěma tisíci lety zde žili Keltové a u nedalekého Hradiště nad ostrožnou nad řekou Chrudimkou vystavěli své sídlo – oppidum – pravěké město. Otevření Země Keltů se uskuteční při bujarých oslavách keltského svátku Beltain v sobotu 5. května 2018 na skanzenu v Nasavrkách.

V Zemi Keltů se tak spojí všechny „keltské aktivity“ z okolí Nasavrk: keltská naučná stezka, expozice Po stopách Keltů a samozřejmě skanzen pod jednu značku. Vzniká tak ucelený koncept zaměřený na podporu cestovního ruchu v Pardubickém kraji.

„Země Keltů není jenom fyzické místo, ale jedná se zároveň i o určitou myšlenku a ideu, je do ní začleněn i festival Lughnasad,na který přijíždějí lidé z celé Evropy. Pocit spolupráce, dobrovolnictví i sounáležitosti je to, co bychom u nás rádi vytvářeli a šířili i dále,“ říká Jiří Kalát ze spolku Boii a pokračuje: „V Zemi Keltů nechceme vytvářet „pouhou“ archeologickou památku, ale jde nám i o vytvoření místa, které budou sloužit k rozvíjení dovedností a vztahu k přírodě, krajině, tradicím a kultuře.“

Spolek připravuje zejména pro mladé návštěvníky množství aktivit založených na historických skutečnostech. Budou mít k dispozici různé „balíčky“ s nástroji, nářadím, materiálem nebo náčiním pro vyzkoušení si např. střelby z luku či praku, výrobu lžíce, vytvoření tkaniny či oděvu.

V současné době se spolku Boii podařilo dokončit další fázi výstavby skanzenu, ve které se zkvalitnilo zázemí pro návštěvníky, dokončuje se hřiště pro děti a přibyly i další menší stavby.

Na vytváření a rozvoji Země Keltů se podílí Město Nasavrky, Pardubický kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj a další partneři a dobrovolníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 30

19:02 ČEZ číslo týdne: 30

30 zemí světa staví, plánuje nebo projektuje jaderné reaktory.