Pardubický kraj: Knihovny se musí měnit stejně dynamicky, jako dnešní doba

20.09.2018 11:06

U kulatého stolu pod názvem Knihovna – věc veřejná se na Pardubickém kraji tento týden sešli zástupci kraje, měst, obcí a samozřejmě především knihoven. Shodli se na tom, že knihovny se pozvolna začínají přizpůsobovat novým požadavkům doby, ale tento trend je zatím velmi pomalý. Vázne především na financování. V tom mají hlavní slovo samotné obce, částečně pomáhá i kraj a další partneři.

Pardubický kraj: Knihovny se musí měnit stejně dynamicky, jako dnešní doba
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

List New York Times nazval Českou republiku královstvím knihoven. Je to díky zákonu z roku 1919, který dával každé obci za povinnost zřídit veřejnou knihovnu. Právě proto nyní máme v Pardubickém kraji 421 knihoven. „Je otázkou, zda je v možnostech obcí tyto knihovny v nových podmínkách v dobré kvalitě udržet smysluplně při životě, a zda by třeba neměla knihovna v těch malých obcích jezdit spíš za lidmi,“ zahájil debatu 1. náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.

Odborníci se shodují, že pro budoucnost knihoven budou důležité tři trendy – zdokonalovat a modernizovat současné služby, rozvíjet digitální služby a také se zaměřit na lidi, kteří jsou nepřetržitě na sítích. Již dnes roste počet virtuálních návštěv knihoven (dříve kvůli tomu museli lidé fyzicky dojít do knihovny) a počet stahovaných dokumentů. Knihovny se také musí více zaměřit na nákup současné literatury, která je nejžádanější.

„Jednou z nových rolí knihoven je také jejich přeměna na komunitní centrum obce, kde se lidé budou rádi setkávat, kde se budou obohacovat novými zkušenostmi, vědomostmi, kulturními zážitky. S tím však úzce souvisí požadavky na proměnu interiérů knihoven, jejich vybavení a rozsah i úroveň poskytovaných služeb,“ podotkla ředitelka Krajské knihovny v Pardubicích Radomíra Kodetová.

Pardubický kraj navýšil podporu na regionální funkci knihoven před nedávnem ze 4 na 6 milionů korun. Tyto peníze jdou do neprofesionálních knihoven zejména na nákup výměnných fondů a jejich rozvoz. „Chceme si nyní nechat zpracovat analýzu, jak co nejefektivněji pomoci tam, kde se nejvíc snaží a nemají prostředky na dovybavení aktivních knihoven v malých obcích. V některých krajích to řeší dotačním titulem. Proto chceme nalézt od příštího roku systémové řešení i v Pardubickém kraji,“ dodal Roman Línek.

Jak vyplývá z průzkumů, ve srovnání návštěvnosti kulturních institucí i sportovních utkání v naší republice knihovny s velkým náskokem vedou. Tomu ovšem neodpovídá jak jejich financování, tak platy knihovníků na obcích, kde z 95 procent nedosahují ani průměrné mzdy.

Kulaté stoly organizuje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR a Sdružení knihoven ČR se záštitou Asociace krajů ČR, Svazu měst na obcí ČR, Spolku pro obnovu venkova a s podporou Ministerstva kultury ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

16:05 Pražská strojírna: Chystáme několik zakázek pro dopravní podnik Berlín

Pražská strojírna bude v letošním roce opět dodávat své výrobky do Berlína. Předmětem zakázky je šes…