Pardubický kraj: Málo využívané vlakové spoje na některých tratích mohou nahradit autobusy

29.09.2017 12:00

Od příštího roku uvažuje Pardubický kraj omezit provoz na některých železničních tratích. Důvodem je minimální využití některých spojů a tím pádem zbytečné náklady, které by kraj mohl využít efektivněji. Náhradou za případně omezenou nebo zrušenou osobní železniční dopravu však bude doprava autobusová.

Pardubický kraj: Málo využívané vlakové spoje na některých tratích mohou nahradit autobusy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Autobusové nádraží, ilustrační foto

„Omezení by týkalo tratí 015 Heřmanův Městec – Prachovice, 016 Holice – Borohrádek, 017 Moravská Třebová - Chornice - Velké Opatovice (koordinátor Jihomoravský kraj), Chornice - Dzbel (koordinátor Olomoucký kraj) a trať 024 Mlýnický Dvůr – Štíty (koordinátor Olomoucký kraj),“ informoval náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš.

„Na základě podkladů, dodaných dopravcem České dráhy, jsme provedli analýzu efektivnosti využití železniční dopravy na regionálních tratích Pardubického kraje a zjistili jsme, že na těchto úsecích není o tuto dopravu velký zájem,“ vysvětlil Michal Kortyš důvody omezení s tím, že by se týkalo pouze pracovních dnů a omezené či zrušené vlakové spoje by nahradily autobusy. „Starosty obcí, kterých by se omezení mělo týkat, jsme oslovili a nyní čekáme na jejich vyjádření,“ řekl náměstek Kortyš a dodal, že případné omezení by mohlo být realizováno ke změně jízdního řádu, tedy zhruba v polovině června příštího roku.

„Ušetřené finance využijeme k doplnění autobusových linek v dotčených oblastech a k posílení rychlých spojů na těch tratích, kde cestuje velký počet osob za prací ze vzdálených koutů našeho kraje. Samozřejmě mám stále na paměti, že jsme tady od toho, abychom zajistili kvalitní a efektivní dopravní obslužnost v celém kraj,“ uzavřel Michal Kortyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

22:04 Český statistický úřad: V březnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 3,0 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v březnu 74,6%. Oproti březnu 2023 se snížil o…