Pardubický kraj: Nové kotlíkové dotace už budou jen na vysoce ekologické kotle

20.03.2019 10:39

Pardubický kraj vyhlásil již čtyři výzvy kotlíkových dotací pro fyzické osoby - vlastníky rodinných domů na území Pardubického kraje. Cílem dotace, kterou poskytuje Evropská unie prostřednictvím operačního programu Životní prostředí, je výměna starého kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za nový, ekologický zdroj vytápění.

Pardubický kraj: Nové kotlíkové dotace už budou jen na vysoce ekologické kotle
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Naší administrací ve všech čtyřech výzvách prošlo už téměř čtyři tisíce žadatelů. K dnešnímu dni jsme uzavřeli smlouvy s 3 381 žadateli s celkovou schválenou částkou 367,5 milionů korun,“ shrnuje současný stav hejtman Martin Netolický.

V 1. a 2. výzvě byla podpora poskytována na pořízení nových ekologických kotlů na uhlí, kombinovaných kotlů na uhlí a biomasu, kotlů výhradně na biomasu, kondenzačních plynových kotlů a tepelných čerpadel.

Ve 3. a 4. výzvě je podpora poskytována na pořízení nových kombinovaných kotlů na uhlí a biomasu, kotlů výhradně na biomasu, kondenzačních plynových kotlů a tepelných čerpadel. Podpořena může být pouze výměna starého kotle na pevná paliva s ručním přikládáním emisní třídy 1., 2. a bez určení třídy.

„Mohlo by se zdát, že zájem o tyto dotace polevuje, neboť prostředky nedávno ukončené 4. výzvy nebyly rozebrány během několika dnů, jako tomu bylo ve výzvách předchozích, ale až po 4 měsících. Přesto věřím, že zájem občanů o dotaci nepoleví, neboť i když velká část občanů, kteří měli nejstarší kotle, už dotace využila, i nadále je mnoho domů vytápěno právě těmito starými kotli, jejichž provozování bude od 1. září 2022 zakázáno. Změny, ke kterým došlo díky výměnám kotlů v rámci kotlíkových dotací, pocítí lidé hlavně na venkově, kde by se mělo ovzduší po výměně skoro tří a půl tisíc kotlů výrazně zlepšit,“ uvádí radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová.

Pardubický kraj plánuje vyhlásit 5. výzvu pro fyzické osoby - vlastníky rodinných domů na území kraje v září 2019, příjem žádostí poté zahájit v říjnu 2019. Tato 5. výzva bude již poslední v rámci programového období 2014 - 2020. Celková částka k rozdělení bude převyšovat 170 mil. Kč. V této výzvě již nebude možné poskytnout kotlíkovou dotaci na pořízení nového kombinovaného kotle na uhlí a biomasu.

„Tentokrát se bude jednat o pořízení vysoce ekologických kotlů výhradně na biomasu, kondenzačních plynových kotlů a tepelných čerpadel. Podpořena bude pouze výměna starého kotle na pevná paliva s ručním přikládáním emisní třídy 1., 2. a bez určení třídy,“ konkretizuje podmínky přidělení dotace v 5. výzvě radní Hana Štěpánová.

Bližší informace ke kotlíkovým dotacím lze nalézt na webu Pardubického kraje ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …