Pardubický kraj: Obce oficiálně podpořily nominaci krajiny hřebčína do UNESCO

14.01.2018 9:36

K nominaci Krajiny pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem na Seznam světového dědictví UNESCO bylo dnes připojeno společné memorandum pěti starostek a starostů dotčených obcí.

Pardubický kraj: Obce oficiálně podpořily nominaci krajiny hřebčína do UNESCO
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Po projednání v samosprávách obcí své podpisy připojili Lenka Gothardová za Kladruby nad Labem, Michaela Matoušková za Řečany nad Labem, Irena Burešová za Přelouč, Josef Veselý za Selmice a Jaroslav Trubač za Semín.

„Deklarovaná podpora místních občanů a samospráv je pro nominaci velmi důležitá a jsem rád, že ji starostové a starostky Radě památky vloni v prosinci sami navrhli. Nyní ji připojíme ke třem tisícům stran nominační dokumentace v angličtině, kterou ještě musí podepsat ministři kultury a zemědělství, a která musí být do 31. ledna odpoledne doručena do centrály UNESCO v Paříži,“ řekl předseda Rady památky Roman Línek.

Pardubický kraj jako vstřícný krok pro místní obce nechal zpracovat rozvojovou studii, která bude hotová začátkem února letošního roku. Zabývá se všemi možnými nárazníkovým body, které mohou vznikat prudkým zvýšením návštěvnosti oblasti. „Studie se bude veřejně projednávat s občany a bude výchozím bodem pro další rozvoj infrastruktury, a to jak pro cestovní ruch, tak pro život v tomto regionu. Z ní budou vycházet další investice kraje, obcí, ale třeba i soukromníků,“ uvedl Línek a pokračoval: „V Radě památky se kloníme také k možnosti nechat vypracovat takzvaný Plán ochrany památkové zóny, který by mohl pro občany zjednodušit některá jednání s úřady v chráněném území, protože by už předem přesně vymezil potřebné mantinely. Snažíme se poučit i ze zkušeností českých oblastí, které v UNESCO jsou, a které jsme spolu se starosty navštívili.“

Všichni zúčastnění věří, že pozitiva možného zapsání vysoce překročí možná negativa a berou tuto šanci jako historickou prestižní záležitost. To, že starostové našli společnou řeč s hřebčínem, krajskou samosprávou i ministerstvy, přináší nové příležitosti pro rozvoj celého regionu a v neposlední řadě i pro zachování vzácného chovu koní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…