Pardubický kraj: Sýry od studentů z Lanškrouna již brzy

14.08.2014 16:00

Pardubice (14. 8. 2014) – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se již brzy při výuce naučí vyrábět také sýr. Kraj jim v rámci projektu modernizace a vybavení školy vytvoří potřebné zázemí. Celkové náklady na dodávku vybavení školní mlékárny a výukového provozu zpracování masa jsou odhadovány na 3,3 milionu korun.

Pardubický kraj: Sýry od studentů z Lanškrouna již brzy
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Netolický v debatě s ředitelem zemědělky v Lanškrouně

„Očekáváme, že se cena po soutěži ještě sníží. Navazujeme tím na stavební úpravy ve staré budově školy. Malá mlékárna a odborná učebna budou přímo napojeny na zpracovatelský provoz. Dovolím si tvrdit, že škola bude patřit k nejmodernějším školským zařízením svého typu v republice,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je velkým zastáncem duálního vzdělávání spočívajícího v úzkém propojení výuky s praxí se zapojením zaměstnavatelům. Kraj v projektu počítá s technologiemi pro výrobu sýrů, pro úpravu a zrání masa. Vybaveny budou rovněž učebny, škola se dočká i nové sdělovací a zabezpečovací techniky.

Škola by v budoucnu tak mohla směle usilovat o statut Centra odborného vzdělávání, kterých by v rámci chystaného pilotního projektu Agrární komory České republiky mělo vzniknout v republice celkem sedm. „Náš region potřebuje vychovat novou a šikovnou generaci zemědělců. Bez praktické výuky a moderního vybavení, které běžně používají podniky, to není možné. Pokud tedy chceme, aby české zemědělství a potravinářství bylo v budoucnosti konkurenceschopné, je to nezbytná podmínka,“ řekl krajský radní zodpovědný za zemědělství a venkov Václav Kroutil a pokračoval: „Myšlenka malé mlékárny se mi líbí. Je to první hmatatelný počin, kdy zemědělský student vyprodukuje finální potravinářský produkt. Přeji si, aby se sýr z naší školy mohl brzy dostat i na stoly v našich domovech. Podobné nápady bychom chtěli zhodnotit i v dalších zemědělských školách v našem regionu,“ doplnil Kroutil.

Celkové výdaje projektu zahrnující i stavební část jsou téměř 12,8 milionu korun, z toho deset milionů zaplatí Evropská unie, zbytek pokryje kraj ze svého rozpočtu.

    

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

22:04 Policie ČR: Rallye Rejvíz 2024

Trénovali to, co se skutečně stalo.