Pardubický kraj by chtěl s německými partnery spolupracovat v oblasti zemědělství

24.04.2015 16:10

Zemědělství bylo jedním z hlavních témat rozhovorů mezi delegací z německých partnerských regionů a zástupci Pardubického kraje. Představitelé z vládního kraje Tübingen a okresu Reutlingen na začátku týdne zavítali do Pardubic, do Středního odborného učiliště včelařského v Nasavrkách i do Zemědělského družstva Sloupnice.

Pardubický kraj by chtěl s německými partnery spolupracovat v oblasti zemědělství
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Inspirativní podněty zazněly na obou stranách především v oblasti zemědělství. Otevírají se nám nové možnosti spolupráce. Debatovali jsme o tom, jaká je struktura podpor zemědělců v obou zemích nebo o problematice obchodních řetězců a jejich vztahu k zemědělské prvovýrobě. Dohodli jsme se proto, že společně se zástupci zemědělců a Pardubického kraje plánujeme pracovní cestu do partnerských regionů,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.

Ve Sloupnici zajímal německé hosty jak systém organizace zemědělství u nás, tak jednotlivé činnosti samotného družstva. ZD Sloupnice provozuje rostlinnou i živočišnou výrobu a současně je také producentem a dodavatelem těchto potravinářských výrobků. Družstvo má dokonce vlastní sociální program. Součástí prohlídky byla bourárna, výrobna, prodejna i jídelna, která vaří denně 400 jídel a dodává je i zájemcům z okolí. „Myslím, že kvalita a vysoká produktivita práce v Zemědělském družstvu Sloupnice německé kolegy příjemně překvapila,“ dodal Václav Kroutil.

Z kraje Tübingen přijela ředitelka odboru zemědělství, venkova, veterinářství a potravinářství Gabriele Reiserová a specialistka na rozvoj venkova Christine Braunová – Nonnemacherová, z okresu Reutlingen pak tajemník pro veřejnou správu Gerd Pflumm a specialistka na fondy EU Katja Fischerová.

Na včelařském středním odborném učilišti v Nasavrkách, které je se svým zaměřením jediné v republice, zajímala německé hosty organizace výuky, výroba medu i boj s varroázou, což je infekční onemocnění trápící včelstva u nás i v Německu.  Společnou pradávnou historii připomněla návštěva keltské expozice na nasavrckém zámku i budovaného opida – keltského skanzenu u Nasavrk.

Téma zemědělství se tedy stalo dalším záměrem partnerské spolupráce. A zařadilo se tak mezi oblasti, o kterých se ji ž tradičně s německými partnery jedná, jako jsou například oblast krizového řízení a sociální péče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

10:17 Úřad vlády: Tripartita se zabývala aktuální situací v zemědělství či problematikou duálního vzdělávání

V pondělí 6. května 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo 175. plenární zasedání Rady hospodářské…