Pardubický kraj je připraven žádat finance na sanaci ve Vitce Brněnec a Boru u Skutče

29.06.2015 19:35

O podporu ze Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR) na zajištění a odstranění odpadů v areálu bývalého závodu Vitka Brněnec a odstranění skládky pneumatik v Boru u Skutče požádá Pardubický kraj. Na svém jednání to na základě dohody se starosty Svitav a Chrudimi schválili krajští radní. Celkové předpokládané náklady přesahují 30 milionů korun, přičemž v rámci podpory lze získat dotaci ve výši 80 % celkových způsobilých výdajů.

Pardubický kraj je připraven žádat finance na sanaci ve Vitce Brněnec a Boru u Skutče
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Současný stav areálu bývalého závodu Vitka Brněnec

„Byl jsem informován starosty obou měst, že od podání vlastní žádosti odstupují především z důvodů nevyjasněných legislativních otázek. Jsme připraveni tento krok učinit a žádost podat. V současné době zajišťujeme všechny nezbytné podklady pro žádosti, zejména pak odborný posudek opatřený znaleckou doložkou a rozpočet projektu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Uděláme vše co je v našich silách, aby sanace těchto dvou areálů začala co nejdříve,“ dodal hejtman Netolický.

V případě areálu bývalé Vitky Brněnec se jedná především o přítomnost chemikálií a látek nebezpečných životnímu prostředí. „V ohrožení je tak především řeka Svitava, která protéká v bezprostřední blízkosti areálu. Chemikálie v různých obalech jsou nezabezpečené a přístupné veřejnosti,“ uvedl radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Kroutil.

V Boru u Skutče došlo v roce 2011 k požáru skládky pneumatik a gumového těsnění. Odpady vzniklé tímto požárem jsou v místě stále a nebyly žádným způsobem zabezpečeny před znehodnocením, odcizením nebo únikem do okolí. „Vzhledem k charakteru odpadů a jejich množství představuje spáleniště významné riziko kontaminace jednotlivých složek životního prostředí závadnými látkami a může způsobit i významné poškození zdraví člověka,“ dodal Václav Kroutil.

Termín pro podání žádostí o dotaci v rámci druhého kola výzvy je stanoven na 27. července 2015 s tím, že celou akci je nutné uskutečnit do šesti měsíců od podpisu smlouvy, nejpozději však do 30. května 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…