Pardubický kraj jedná s obcemi o přivaděčích k R35

08.04.2014 14:49

K plánované rychlostní silnici R35 bude patřit i 13 přivaděčů. Pardubický kraj nechce ponechat plánování jejich tras náhodě a debatuje proto o jejich definitivní podobě se starosty dotčených obcí. První z jednání, o úseku od Opatovic nad Labem až po Dašice, se dnes konalo v budově bývalé reálky v Pardubicích za účasti ředitele pardubické pobočky Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Bohumila Vebra a náměstka hejtmana Pardubického kraje Jaromíra Duška.

Pardubický kraj jedná s obcemi o přivaděčích k R35
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Dobrou zprávou je, že se kraj se starosty shodl na trasování přivaděčů k R35 v daném úseku. Jediné připomínky, které jsme zaznamenali, byly od starosty Dašic,“ informoval o jednání náměstek hejtmana Jaromír Dušek.  „Konkrétně Petr Zikmund požadoval doplnit přivaděč u obce Zminný o jednu paralelní větev, což kraj zohlední v aktualizaci zásad územního rozvoje do konce roku,“ upřesnil Jaromír Dušek.



Obce i kraj se obávají zvýšené zátěže kamionové dopravy. Ta se projevuje už nyní při rekonstrukci dálnice D1. Například již zmíněnými Dašicemi projede na 850 kamionů denně. To byl i důvod, proč hejtman Martin Netolický inicioval tato jednání. Kraj tak projedná problematiku přivaděčů postupně v celé trase. Ještě dnes pokračují jednání o úseku do Vysokého Mýta. O oblasti Litomyšlska a Svitavska se bude debatovat 22. dubna.

„Kamiony se nám dnes pohybují po silnicích II. a III. třídy prakticky kdykoliv a kdekoliv. Problémem je, že úřady povolují terminály a dopravní překladiště v místech, kde na to nejsou připraveny silnice,“ posteskl si náměstek hejtmana Dušek. S ředitelem pardubické pobočky ŘSD Bohumilem Vebrem a starosty se shodli na tom, že dokončení přivaděčů musí následovat bezprostředně po dokončení R35. „Budeme vyvíjet tlak na stát, aby nám finančně pomohl s přípravami přivaděčů prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury. Bez toho nejsme schopni tuto akci finančně zajistit,“ upozornil Jaromír Dušek.

„Bohumil Vebr informoval o přetrvávajících potížích s výkupem pozemků pod budoucí R35 i o naší společné snaze docílit změny zákona, která by vrátila výkupní ceny pozemků na úroveň před únorem 2013. Všichni si uvědomují, že dokončení R35 v plánované trase výrazně prospěje regionu. Její přínos však ocení všechny obce teprve po dokončení přivaděčů,“ dodal k jednání Jaromír Dušek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…