Pardubický kraj získá od Ministerstva zdravotnictví finance na nárůst platů sester u lůžek

29.08.2017 13:03

Ačkoliv již od 1. července vyplácí Nemocnice Pardubického kraje více než tisícovce nelékařských zdravotnických pracovníků ve směnném provozu příplatek v hodnotě 2000 korun, Pardubický kraj získal potvrzení od Ministerstva zdravotnictví o přidělení požadované částky až v průběhu srpna. Celkově získá kraj částku přesahující 20 milionů korun. Tu následně rozdělí nejen mezi nemocnice a své příspěvkové organizace, ale i další zdravotnické subjekty splňující stanovená kritéria.

Pardubický kraj získá od Ministerstva zdravotnictví finance na nárůst platů sester u lůžek
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Cílem dotačního programu je stabilizace vybraných zdravotnických nelékařských pracovníků, kteří pracují ve směnném provozu. Věříme, že tento nárůst pomůže k řešení nedostatku zdravotních sester v lůžkových zdravotnických zařízeních, což je v současnosti jeden z největších problémů českého zdravotnictví, s nímž se potýkají i poskytovatelé lůžkových zdravotních služeb v Pardubickém kraji,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Přidělené finanční prostředky řeší pouze období od 1. července do konce tohoto roku. Od 1. ledna příštího roku má být navýšení mezd a platů pro nelékařské zdravotnické pracovníky pracující samostatně u lůžka v třísměnném nebo nepřetržitém provozu zajištěno příslušným navýšením úhrad z veřejného zdravotního pojištění promítnutým do nové úhradové vyhlášky Ministerstva zdravotnictví,“ dodal hejtman Netolický.

O dotaci na platy sester zažádal Pardubický kraj Ministerstvo zdravotnictví hned mezi prvními. „Kromě nemocnic s akutní péčí se změna týká také dalších lůžkových zařízení na území Pardubického kraje. Mezi ně patří také léčebna dlouhodobě nemocných v Rybitví, odborné léčebné ústavy v Jevíčku a Žamberku, Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí, ale i Léčebné lázně Bohdaneč ,“ řekl radní pro oblast zdravotnictví Ladislav Valtr.

„Vzhledem k tomu, že současná personální situace ve zdravotnictví není příliš příznivá, zvýšení platů velmi vítám, lepší ocenění si zdravotnický personál určitě zaslouží. Především jsem velmi rád, že se v našem kraji podařilo vyčlenit finanční prostředky bezodkladně již od 1. července s tím, že z ministerské dotace bude vše do koruny našim zdravotnickým zařízením proplaceno zpětně,“ uvedl Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…