Pedagogická fakulta UK představí novou pozorovací laboratoř

21.02.2018 15:50

Novou observační laboratoř MysLab otevře zítra Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy na katedře psychologie. Skládá se celkem ze dvou místností oddělených jednocestným zrcadlem. Laboratoř v Myslíkově ulici bude určena pro výzkumy i pro výuku budoucích učitelů.

Pedagogická fakulta UK představí novou pozorovací laboratoř
Foto: ukmedia.cz
Popisek: Univerzita Karlova Praha

MysLab tvoří dvě místnosti, jež jsou odděleny jednocestným zrcadlem. Testovací část je vybavena třemi HD kamery a stropním mikrofonem, dále počítačovým stanovištěm se softwarem pro nahrávání obrazovky a snímání tváře uživatele. V druhé pozorovací místnosti lze veškeré děje sledovat skrze jednocestné zrcadlo. Zároveň disponuje moderním softwarem pro záznam a analýzu chování.

Testovací místnost je prostorná a umožňuje jak individuální, tak skupinové aktivity. „Může sloužit k simulaci třídních schůzek nebo rozhovorům s rodiči a žáky a k následnému vyhodnocování chování,“ vysvětlila docentka Irena Smetáčková z katedry psychologie. „Na počítačovém stanovišti je možné sledovat například vliv hraní počítačových her na chování hráče,“ doplnila Kateřina Lukavská. Kromě výzkumů bude místnost sloužit pro výuku prostřednictvím nahrávek a nácviku osvojovaných postupů.

Observační laboratoř na katedře psychologie je určena především pro pracovníky a studenty Pedagogické fakulty UK, po dohodě ale může být zpřístupněna komukoli z řad odborné veřejnosti. Vybudování laboratoře bylo financováno z projektu „Komplexní podpora a inovace přípravy studia pedagogických pracovníků na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy“ v rámci tzv. Fondu vzdělávací politiky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Mgr. Kateřina Lukavská, Ph.D., působí na katedře psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Zabývá se zejména konstrukcí a analýzou testových metod (psychometrie) a tématy z kognitivní psychologie. Ve výzkumu se zaměřuje především na časovou perspektivu a problematiku moderních médií, zejména nadměrné hraní počítačových her a jeho regulace.

Doc. PhDr. Irena Smetáčková, Ph.D., působí na katedře psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Věnuje se zejména sociální a pedagogické psychologii. Její výzkumy směřují do třech oblastí - učitelská profesní spokojenost a učitelské vyhoření, genderová socializace ve škole a v rodině, vztah školního učení a mimoškolních zkušeností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…