Pedagogická fakulta UK zahájí výstavu Josef Wünsch - učitel, cestovatel, spisovatel

19.03.2018 20:19

Ve dnech 19. března až 19. dubna 2018 bude v prostorách Galerie na schodech v budově Pedagogické fakulty UK instalována výstava Josef Wünsch – učitel, cestovatel, spisovatel. Výstavu pořádá Katedra dějin a didaktiky dějepisu Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy ve spolupráci s Katedrou výtvarné výchovy.

Pedagogická fakulta UK zahájí výstavu Josef Wünsch - učitel, cestovatel, spisovatel
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Josef Wünsch byl nejen ceněným učitelem moderních jazyků a dalších předmětů, ale rovněž velkým cestovatelem a objevitelem pramenů Tigridu. Mezi jeho nejvýznamnější počiny patří poznávací prázdninové cesty coby zdroj inspirací pro osvětovou činnost, ale především badatelská výzkumná cesta do Arménie a Kurdistánu a její vědecký dopad. „Kdyby nic jiného, už tímto skutkem se zapsal do českých a rakouských dějin“ říká doc. Jana Kepartová, kurátorka výstavy.

Ze svých cest posílal fejetony nerudovského typu do českých časopisů a odborné články do časopisů se zeměpisným zaměřením. „Je třeba připomenout ještě jednu závažnou skutečnost: Ve své závěti věnoval Josef Wünsch značnou částku financí a nemalé nemovitosti na podporu českých studentů, kteří si to zaslouží. Byl velkým vlastencem,“ dodává Jana Kepartová.

„Výstava mohla být v Galerii na schodech realizována díky spolupráci Katedry dějin a didaktiky dějepisu a Katedry výtvarné výchovy,“ zdůrazňuje doc. Jiří Hnilica, vedoucí katedry dějin a didaktiky dějepisu. Vernisáž výstavy se bude konat 19. března v 17 hodin, úvodní slovo o významu Josefa Wünsche pro vědu, literaturu a pedagogiku pronese doc. Jana Kepartová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…