Písecká porodnice se zapojila do programu Přirozený porod v porodnici

21.12.2015 15:09

Písecká porodnice se zapojila do programu PPP (Přirozený porod v porodnici). Program má za cíl výzkum zjišťování kvality poskytovaných služeb cestou sběru dat rozesílaných řešitelem výzkumu na e-mailové adresy rodiček. Probíhá tak, že se rodičkám rozesílají pozvánky k vyplnění dotazníku metodou CAWI (Computer Aided Web Interview) s unikátním přístupovým kódem pro každou rodičku. Tímto způsobem je zajištěna kontrola výběrového souboru respondentek a vyloučeny přístupy neautorizovaných osob k hodnocení porodnic.

Písecká porodnice se zapojila do programu Přirozený porod v porodnici
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

Hodnocení výzkumu vychází z 24 bodovaných otázek v dotazníku zaměřených na zkušenost rodiček s průběhem porodu a souvisejícími službami porodnice. Hranice standardu dobré péče je dosažena při získání 80% z možného rozpětí, tedy při zisku 29 bodů. Průměrná hodnota za všechny porodnice činí 26,5 bodu. Naše porodnice získala 29 bodů, což je první místo v hodnocení v rámci posuzovaných 17-ti porodnic. Vynikajících výsledků a to 36,1% ve srovnání s ostatními porodnicemi (10%) jsme dosáhli v aplikování epidurální analgezie během porodu.  V hodnocení přirozených porodů, čímž je myšleno porodů bez zásahu do jeho průběhu, jsme dosáhli výsledku 73,9%, celkový průměr činí 72%. Pozitivní hodnocení od respondentek byl také v oblasti poskytování služeb porodnicí, jedná se hlavně o poplatek za doprovázející osoby k porodu, který v naší porodnici nevybíráme.

Ultrazvukové zobrazení 3D/4D umožňuje od loňského roku detailní pohyblivé trojrozměrné zobrazení miminka, což pomáhá nejen budoucím maminkám v konečné fázi těhotenství, ale i vazbám v budoucí rodině. Velký zájem je nejen o takovéto zobrazení plodu, ale i o jeho záznam na USB nosič, takže budoucí rodiče mají památku na tento okamžik.

Moderní porodní postel umožňuje libovolně zvolenou polohu rodičky při první i druhé době porodní. Bonding, čili položení miminka na břicho maminky ihned po spontánním porodu, i po porodu císařským řezem, je u nás už běžný. Úzký kontakt matky a novorozence v raném poporodním období buduje základy emočních vazeb, pomáhá nastartovat tvorbu mateřského mléka, usnadňuje poporodní adaptaci a přispívá tak k příjemnému a klidnému začátku života dítěte. 

Pro zkvalitnění péče o rodičky na porodním sále proběhla v letošním roce rekonstrukce porodního sálu, který se stal příjemným prostředím pro děťátka s rodiči. Nové jsou i rodinné pokoje – nadstandardní pokoje s vlastním sociálním zařízením a možností přespání rodinného příslušníka.

Letos zatím proběhlo v naší porodnici 817 porodů a předpokládáme, že tento počet se do konce roku ještě zvýší. V příštím roce chceme dále pokračovat ve spolupráci s projektem PPP, abychom mohli stále udržovat a zlepšovat doposud vysoký standard poskytovaných služeb a činností naší nemocnice. Více informací můžete najít na webových stránkách gynekologicko-porodnického oddělení na www.nemopisek.cz nebo na facebook.com/porodnicepisek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…