Pivovar Dudák má svou vlastní hymnu

15.11.2014 13:30

Dudák Měšťanský pivovar Strakonice a.s. má vlastní hymnu. O hudbu i text se v rámci dlouholeté spolupráce a zcela zadarmo postarala legendární strakonická skupina Parkán. Autorem hudby je Ivo Trojan, frontman této legendární strakonické kapely. O text se postarala jeho žena Pavlína.

Pivovar Dudák má svou vlastní hymnu
Foto: Pivovar Dudák
Popisek: Pivovar Dudák, logo

„Uprostřed Strakonic na břehu řeky, stojí tam pivovar už dlouhý věky. Tisíce hospůdek tady na jihu, drží nás Dudákem poctivě v lihu,“ – těmito verši začíná píseň „Natoč nám Dudáka“, která je od léta hymnou strakonického pivovaru Dudák.

Stane se tak písní všech milovníků strakonického, výhradně nepasterovaného piva, které vaří poslední měšťanský pivovar v Česku.

„Vlastní hymna je věc, na kterou se nás naši pivaři často ptali. A kdy jindy by měla vzniknout, než v roce 2014, kdy slavíme 365 let od založení pivovaru?! Je to veselá, rytmická píseň, kterou si u půllitru oblíbeného strakonického piva, všichni hned začnou zpívat nebo pobrukovat,“ vysvětluje Jaroslav Tůma, ředitel Dudák Měšťanského pivovaru Strakonice a.s.

Hymna poprvé zazněla v červnu na pivovarské pouti. Od té doby ji Párkáni zahráli nejméně stokrát a bouřlivé reakce fanoušků překvapily i zkušeného Ivo Trojana. „Nestává se často, že publikum reaguje tak výjimečně spontánně a zpívá s námi od prvního verše. Za pár měsíců je z písně hit,“ uvádí Trojan.

Skupina Parkán zakomponuje tuto píseň „Natoč nám Dudáka“ do svého v pořadí již 9. CD, které bude nahrávat po Novém roce a pokřtí ho 1.8.2015 ve Volyni! (Pozn. Už dnes si každý může poslechnout první dvě sloky. Nahrávka začátku písně je v příloze tiskové zprávy).

Oboustranně prospěšná spolupráce skupiny Parkán a pivovaru Dudák trvá již několik let, na jejím základě složila skupina hymnu zcela zadarmo.

2. sloka Dudácké hymny:

A co ten výčepák, ať se tam nefláká,
jsem celí žízniví, natoč nám Dudáka.
Hrň do nás půllitry, voni se spijou,
Co chlastaj točený, vo dost dýl žijou.

Rf.: Heja heja hou, paříme gou,
Střízliví nás nedostanou.

Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice a.s. letos slaví 365 let své existence. Od roku 2005 patří městu. V posledních třech letech investuje historicky nejvyšší částky do nutného rozvoje a obnovy pivovarských technologií. Vše zvládá bez půjček a funguje po odečtení nepeněžních operací (odpisů majetku) se ziskem. Pivovar Dudák zaměstnává 60 lidí. S celkovým prodejem téměř 63,5 tisíc hektolitrů v kalendářním roce 2013 patřil Dudák k pivovarům s největší produkcí v oblasti Prácheňska a Pošumaví. Pivovar Dudák udržuje klasickou výrobu a zaměřuje se na produkci nepasterovaného piva za použití poctivých surovin (sladu a chmele).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…