Plzeňský kraj: Památný Žižkův dub padl, ale kraj vysadí následovníka

15.06.2018 20:34

Více než 700 let starý dub, který dosud byl nejstarším svého druhu na území Plzeňského kraje, následky fyziologických změn padl. Plzeňský kraj ale chce památný strom zachovat a vysadit na jeho místě další strom, přímého potomka tzv. Žižkova dubu.

Plzeňský kraj: Památný Žižkův dub padl, ale kraj vysadí následovníka
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

Památný dub, který více než 700 let stál u obce Lomany, místní části Plas, padl následkem napadení dřevokazovou houbou, přirozenou cestou. Unikátní strom byl nejstarším dubem v Plzeňském kraji, průměr kmene dosahoval 2,8 m, obvod měl 8 m a výška stromu pak dosahovala 28 metrů.

Tzv. Žižkův dub, jak se neoficiálně této památce říká, se nachází částečně na pozemku Plzeňského kraje, proto chce kraj tento strom zachovat i do budoucna. "Chceme přímo na místě zachovat alespoň torzo stromu. A jelikož jsme zjistili, že máme přímo z plodů Žižkova dubu vypěstovaný stromek, tohoto přímého potomka památného stromu vysadíme hned u původního dubu," vysvětlila radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová. Místo u Loman bude tak připomínkou unikátní památky, která nemá v kraji konkurenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…