Po částečné rekonstrukci se pro veřejnost otevřou reprezentační prostory Pražského hradu

31.10.2017 15:41

V pátek 3. a v sobotu 4. listopadu 2017 budou v době od 9.00 do 17.00 hodin mimořádně pro veřejnost otevřeny reprezentační prostory Pražského hradu.

Po částečné rekonstrukci se pro veřejnost otevřou reprezentační prostory Pražského hradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brána na 1. nádvoří Pražského hradu

Návštěvníci si budou moci vůbec poprvé prohlédnout v nové podobě část salonů jižního křídla Nového paláce, která prošla v létě 2017 po více než 30 letech intenzivního užívání náročnou rekonstrukcí. Jde o slavnostní schodiště v Matyášově bráně, Šatnu, Vstupní salon, Trůnní sál a Brožíkův salon, kde prezident republiky vykonává řadu svých ústavních pravomocí, jako jsou jmenování vlády, audience velvyslanců či přijetí cizích hlav států. Rekonstrukce vyšla z prvorepublikového vzhledu reprezentačních prostor za T. G. Masaryka a E. Beneše a s jejím průběhem se budou moci návštěvníci seznámit na doprovodných obrazových panelech.

Lidé budou moci zdarma navštívit i řadu dalších běžně nepřístupných sálů a salonů v západním, středním a jižním křídle Nového paláce, kde se odehrávají nejvýznamnější protokolární a společenské události. Pro tuto speciální příležitost připraví hradní floristky zvláštní květinovou výzdobu.

Po celé trase prohlídky budou rozmístěny obrazové panely, na kterých budou připomenuty některé významné společenské a ceremoniální události posledních let. Představena bude také historie a současnost Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu nebo aktivity prezidentů republiky v historickém srovnání.

Ve Společenském salonu uvidí návštěvníci malou expozici týkající se péče o archivní památky nedozírné historické hodnoty uchovávané v Archivu Pražského hradu. Pracovníci archivu připravili výběr z faksimilií celé řady vzácných archiválií, na kterých zájemcům ukáží, co jsou to faksimile, k čemu slouží a jak se vyrábí.

Novinkou bude vedle představení současného slavnostního stolování na Pražském hradě také instalace odhalující jídelní tabuli prezidenta T. G. Masaryka. Použit bude jeho oficiální porcelánový servis, původní křišťál i stříbrné příbory, které se na Pražském hradě za první republiky používaly během státních obědů nebo večeří.

Vůbec poprvé budou mít návštěvníci možnost navštívit reprezentační prostory Pražského hradu také ve všední den, čímž Kancelář prezidenta republiky a Správa Pražského hradu vychází vstříc mnoha žádostem škol, Pražanů a vůbec občanů České republiky.

Vstup na dny otevřených dveří je zdarma a pro návštěvníky bude zřízen zvláštní vstup z Hradčanského náměstí s bezpečnostní kontrolou u vchodu do reprezentačních prostor. Očekáváme plynulý průchod. Vzhledem k tomu, že celá akce představuje jeden z úvodů k oslavám naší stoleté republikánské tradice v roce 2018, může být návštěva vhodným doplněním výuky žáků a studentů, a proto bude páteční dopoledne určeno také pro školní skupiny, které mají vyhrazen přednostní vstup. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…