Po úspěšném soudním sporu o pozemky v Třinci odvedl ÚZSVM do státního rozpočtu přes 12 milionů Kč

05.08.2018 7:32

Právní zástupci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových v Ostravě uspěli v soudním sporu o vlastnictví pozemků v Třinci. Díky úspěšnému uhájení zájmu státu navýšil ÚZSVM příjem státního rozpočtu o částku 12 247 000 Kč.

Po úspěšném soudním sporu o pozemky v Třinci odvedl ÚZSVM do státního rozpočtu přes 12 milionů Kč
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

V soudním sporu se jednalo o určení vlastnictví 10 pozemků o celkové výměře více než 11 tisíc m². Devět pozemků je zastavěno stavbami ve vlastnictví podnikatelského subjektu a jeden pozemek je v jejich bezprostředním okolí. Všechny pozemky jsou součástí podnikatelského areálu.

Pozemky byly původně součástí jediné celistvé plochy, jejímž vlastníkem byla německá hutní a báňská akciová společnost. Majetek společnosti byl po válce zestátněn na základě dekretu prezidenta republiky z října 1945. Následně byl pozemek zapsán v pozemkové knize jako vlastnictví státu. Uživatelem byla Báňská a hutní společnost, n. p., později přejmenována na Třinecké železárny VŘSR. Na konci 80. let minulého století Třinecké železárny převedly pozemky Městskému národnímu výboru v Třinci. Ten je následně odevzdal do bezplatného trvalého užívání tehdejšímu místnímu výrobnímu podniku pro další investiční výstavbu nových provozů. V roce 1991 byly veškeré budovy na pozemcích státu převedeny do vlastnictví jejich současného vlastníka.

Soudní spor trval více než deset let od roku 2007, kdy byla vlastníkem budov podána žaloba o určení vlastnictví k pozemkům. V roce 2017 se případem zabýval Ústavní soud. Úspěšným zastupování státu v táhlém sporu získal nakonec ÚZSVM ve prospěch státního rozpočtu částku více než šesti miliónů korun jako náhradu za bezesmluvní užívání pozemků, kterou musel kupující uhradit za užívání pozemků v období od roku 1991 až do dne zápisu vlastnického práva v jeho prospěch u příslušného katastrálního pracoviště. Ze samotného prodeje pozemků byl příjem státního rozpočtu navýšen o částku 6 250 000 Kč. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…