Pochod pro Aleppo dorazí do Prahy, projde kolem ambasád a zve na debatu s novináři a politiky

13.01.2017 19:20

V neděli 15. ledna vstoupí do Prahy desítky lidí zapojených do občanského mírového pochodu pro Aleppo. Přinášejí poselství, že jako Evropané mnoha národností nemůžeme být chladní k násilí na civilním obyvatelstvu syrských měst a vesnic.

Pochod pro Aleppo dorazí do Prahy, projde kolem ambasád a zve na debatu s novináři a politiky
Foto: Civil march to Aleppo
Popisek: Občanský pochod pro Aleppo

Oni i tisíce dalších podporovatelů pochodu během diskuse s novináři a politiky vyjádří znepokojení nad tím, že evropské vlády silně nevystoupily proti stávajícím krokům syrského režimu, které vedou k smrti nevinných civilistů.

Pochod pro Aleppo vyrazil z Berlína 26. prosince 2016. Během víkendů se pochod stává stohlavým, doposud se jej zúčastnilo přes tisíc lidí. Do Česka pochod vedený novinářkou a aktivistkou Annou Alboth dorazil v pondělí 9. ledna poblíž obce Libouchec. Následující den se do pochodu zapojili první Češi.

Jan, který pracuje v Děčíně, říká: „Do pochodu jsem se zapojil, protože je to nyní téměř to jediné, co můžu udělat proti zabíjení civilistů v Sýrii. Připojím se nyní na jeden den, a pak ještě příští víkend.“ Martin, student právnické fakulty, jej doplňuje: „Přespáváme na farách, společně si vaříme, pohory si vysuším u krbu a batoh mi převezou autem. Zaskočilo mne, jak snadné je se tedy zúčastnit, je to vlastně jako taková zimní výprava s poselstvím.“

Od Českých hranic prošel průvod Ústím nad Labem a Litoměřicemi. V ústecké Armaturce proběhla debata se Syřany a místními lidmi o tom, jak je možné nyní reagovat na pokračující násilí na civilním obyvatelstvu Syrie. Do Prahy průvod dorazí v neděli 15. ledna a dále bude pokračovat směrem do Brna a dále do Rakouska.

Organizátorka pochodu Anna Alboth natočila video, v kterém zve Čechy, aby se v Praze do pochodu zapojili. Anna říká: „Můžete si možná myslet, že pochod pro Aleppo nic nezmění. Ale já si myslím, že když se k nám třeba jen na pár hodin připojíte, můžeme si o tom promluvit.“ Skupina tvořená celkem šestnácti národnostmi během chůze celkem přirozeně diskutuje souvislosti války v Sýrii i možnosti, jak se k jejím důsledkům postavit. Tyto diskuse pak přerůstají do debat s místními lidmi po trase pochodu. Anna k tomu říká: „Pochod jsme začali připravovat, když mi došlo, že už dál nechci žít ve světě, kde lidé sedí doma a nic neudělají, ani když se dozví o něčem tak strašném, jako se děje v Sýrii.“

Program v Praze

Pochod vyrazí v neděli 15. ledna z Roztok u Prahy v devět hodin. Pražská veřejnost má možnost se k němu připojit po celé jeho trase, na některých místech je ale připojení se k pochodu snadnější:

- po jedenácté hodině je to syrská ambasáda  (Českomalínská 7/20, Praha 6), po několik minutách pochod dorazí k ambasádě ruské.
- kolem poledne pochod dorazí na faru (Dr. Zikmunda Wintra 746/15, Praha 6), kde je možné se spolu s účastníky pochodu zúčastnit skromného veřejného oběda.
- odtud bude pochod pokračovat směrem na Klárov k Úřady vlády a přibližně o půl druhé dorazí na náměstí Jana Palacha, kde účastníci pochodu položí svíčky u památníku této osobnosti.
- pak pochod pokračuje směrem na Karlův most po kterém přejde na Malou stranu, a pro tento den skončí u Lennonovy zdi.

Celý den pak bude zakončen debatou ve smíchovské Meetfactory, které zúčastní jak organizátoři pochodu, tak novináři a politici. Tématem bude řešení syrského konfliktu.

Jeden z pořadatelů Tomáš Peszyński k tomu říká: "Čekáme, že se k pochodu v Praze připojí desítky, možná stovky lidí, a pochod se tak na chvíli změní v demonstraci solidarity s trpícími Syřany a stane se veřejným vyjádřením lidskosti a přirozené touhy po spravedlnosti a svobodě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…