Podhůří Krkonoš se spolehlivější dodávkou energie

15.10.2015 16:21

Rekonstruované vedení vysokého napětí v celkové délce téměř 12 kilometrů zkvalitní dodávku energie a výrazně omezí poruchovost dodávek v podhůří Krkonoš. Stavba byla dokončena v září letošního roku, náklady na opravy se vyšplhaly na částku přes 70 milionů korun.

Podhůří Krkonoš se spolehlivější dodávkou energie
Foto: cez.cz
Popisek: Podhůří Krkonoš nyní se spolehlivější dodávkou energie.

V zájmu zvýšení spolehlivosti dodávek elektrické energie a omezení poruchovosti v této podhorské oblasti, energetici naplánovali rekonstrukci stávajícího vedení vysokého napětí v trase Vrchlabí – Nová Paka. Byly vybetonovány nové základové desky a došlo k výměně 51 příhradových ocelových stožárů v celkové délce vedení 11,83 km. Současně byla provedena výměna vodičů a instalováno zemní lano včetně optického vlákna pro přenos dat a na ochranu před údery blesků.

„Plánovaná rekonstrukce zvýší spolehlivost dodávky elektřiny, což ocení nejen obyvatelé regionu, ale i chataři a chalupáři, kteří mají v uvedené oblasti své víkendové chaty a chalupy. Po dobu rekonstrukce jsme se snažili omezovat dodávku energie odběratelům v co nejkratších časových intervalech a všem zákazníkům děkujeme za trpělivost,“ říká Jiří Kudrnáč, ředitel úseku Obnova a údržba distribuční soustavy ČEZ Distribuce.

Investiční akce současně zajistí plynulou a bezproblémovou dodávku energie pro Vrchlabí, kde je realizován projekt Smart region. Stavba byla zahájena v srpnu 2014, byla realizována ve dvou etapách, ukončena byla v září letošního roku. Původní vedení sloužilo od roku 1953.

„Rekonstrukci jsme samozřejmě uvítali, především z důvodu posílení spolehlivosti dodávky energie do našeho horského města.  Vzájemná spolupráce a vstřícnost je na velmi dobré úrovni, vždyť jinak bychom společně nemohli realizovat celý projekt Smart regionu,“ doplnil starosta města a zastupitel Královéhradeckého kraje Ing. Jan Sobotka.

Projekt Smart region

V rámci projektu Smart Region Skupina ČEZ nasazuje nejmodernější technologie do distribuční sítě, testuje provoz inteligentních elektroměrů včetně interaktivního zapojení zákazníků, využívá široce IT technologií k řízení sítě, zapojuje lokální výrobní zdroje (kogenerační jednotky) a testuje elektromobilitu.  Pro testování inteligentních sítí vybrala Skupina ČEZ mikroregion Vrchlabí. Vrchlabí bylo zvoleno proto, že má pro záměry zkušebního projektu vhodnou velikost, existují zde zapojitelné obnovitelné zdroje energie i možnost vybudování několika jednotek kombinované výroby elektřiny a tepla. Současně je Vrchlabí s blízkostí Krkonošského národního parku ideální z hlediska ekologických přínosů projektu. V neposlední řadě mohl projekt vzniknout díky podpoře a vstřícností vedení města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…