Podnik Lesy ČR dal od dubna do října práci 170 nezaměstnaným

06.11.2015 11:12

Pomocnými pracovníky v lesnictví se na sedm měsíců stalo 170 lidí evidovaných na úřadech práce. Pracovní místa pro ně vytvořil státní podnik Lesy ČR. Náklady na letošní rok jsou odhadované na 26 milionů korun, 12 milionů korun by měl uhradit úřad práce.

Podnik Lesy ČR dal od dubna do října práci 170 nezaměstnaným
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Do sociálního programu Lesů ČR se zapojilo 46 lesních správ, čtyři lesní závody a 49 poboček úřadů práce. „Největší zájem byl na Břeclavsku či Šumpersku a také na Ústecku, kde máme už dvouleté zkušenosti se zaměstnáváním sezónních pracovníků v Krušných horách,“ uvedl generální ředitel podniku Lesy ČR Daniel Szórád. Za sedm měsíců se tak v celé republice zlikvidovaly desítky černých lesních skládek, opraveny jsou lesní cesty a menší stavby, pomoc přivítaly lesní závody při pěstebních pracích. Měsíčně si pomocní pracovníci vydělali kolem 14 500 korun hrubého. Záleželo na výkonu i přístupu k práci. Několika zaměstnancům byly na Lesním závodu Židlochovice v Jihomoravském kraji pracovní poměry prodlouženy. „Fluktuace se průměrně pohybovala kolem 25 procent. Fyzicky náročnou práci za jakéhokoli počasí a v daném pracovním režimu každý nezvládne,“ vysvětlil generální ředitel Szórád.

Jak je uvedeno v podnikové „Koncepci strategického rozvoje na období 2015 až 2019“, sociální program by měl pokračovat i v dalších letech. „V příštím roce chystáme obdobná pracovní místa pro 285 nových zaměstnanců. Například v Krušných horách jsme letos dali práci 40 nezaměstnaným, v roce 2016 tam chceme vytvořit 56 pracovních míst,“ pokračoval Daniel Szórád. Jednání s úřady práce už začala. Nové sezónní zaměstnance bude podnik vybírat na přelomu února a března, nastoupit mohou nejdříve v březnu 2016. Cílem projektu je zaměstnat pracovní síly, které neuspěly na trhu práce a mohou tak v sezóně pomoci s činnostmi, na které by lesníci neměli čas. Podnik Lesy ČR chce do roku 2019 zaměstnat na veřejně prospěšné sezónní práce kolem 500 lidí. Na projekt je vyčleněno celkem 254 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…