Podnikatelé v čele s HK ČR podepsali v Indii a Nepálu první dohody o spolupráci

30.01.2015 9:11

Zástupci českého byznysu podepsali v Novém Dillí a Káthmándú celkem 4 dohody o spolupráci. Stalo se tak při příležitosti podnikatelských fór, které zde ve spolupráci s partnery uspořádala Hospodářská komora České republiky (HK ČR) – organizátor doprovodné podnikatelské mise ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka do Indie a Nepálu ve dnech 27. - 30. ledna.

Podnikatelé v čele s HK ČR podepsali v Indii a Nepálu první dohody o spolupráci
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Jednou z firem, která v rámci první zastávky podnikatelské mise v Dillí podepsala dohodu o dodávkách přístrojů pro letecký průmysl, byla PBS Velká Bíteš a.s. „Dohoda slouží jako platforma pro zahájení budoucí spolupráce s naším indickým partnerem, která by v příštích dvou letech mohla přinést i desítky milionů korun,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva společnosti Milan Macholán. Další z firem, která zde se svým indickým partnerem písemně stvrdila dohodu o spolupráci, byla společnost Aircraft Industries, a.s. „Dohoda, kterou jsme na Česko-indickém podnikatelském fóru podepsali, definuje podmínky dodávky jednoho kusu letadla typu L410 UVP-E20,“ potvrdil obchodní ředitel Miroslav Kožíšek. Zatímco někteří z 22 členů doprovodné podnikatelské mise indický trh teprve objevují, jiní s ním mají své nemalé zkušenosti, jako například BONATRANS GROUP a.s. „S indickými partnery spolupracujeme dlouhodobě. Za sebou máme například dodávky kol a náprav pro metro v Dillí. Aktuálně stavíme obrobnu v Aurangabádu, a to ve stejné průmyslové zóně, v jaké sídlí Škoda Auto. Jedná se o investici ve výši 20 milionů euro s kapacitou výroby 20 tisíc kol a 5 tisíc náprav. Rozjezd produkce máme naplánovaný na 4. kvartál letošního roku,“ sdělil obchodní manažer Jan Sternadel.

Z Dillí se delegace druhý den přesunula do nepálského Káthmándú. Zde se uskutečnilo další z  kontaktních jednání, kterého se zúčastnila stovka nepálských podnikatelů. V Nepálu podepsala dohodu o spolupráci se svým protějškem také HK ČR. Dohoda vytváří rámec pro intenzivní výměnu informaci, společnou organizaci podnikatelských akcí a konkrétních obchodních příležitostí. Další z dohod v Káthmándú podepsala opět společnost Aircraft Industries, a.s., a to – stejně jako v Dillí - na dodávku letadla. Oficiálního zahájení podnikatelského fóra se aktivně zúčastnil nejen ministr průmyslu a obchodu ČR Jan Mládek, ale i jeho nepálský partner Sunil Bahadur Thapa a vedoucí podnikatelské mise viceprezident HK ČR Bořivoj Minář.

Již dnes čeká podnikatelskou misi poslední zastávka, kterou je indická Bombaj. I zde dojde na další bilaterální jednání v rámci závěrečného Česko-indického fóra, které mj. nabídne prezentaci největších indických konglomerací. Jedním z dílčích cílů mise je totiž identifikace potřeb států z hlediska perspektivních oborů tak, aby byly české firmy ve spolupráci s místním velvyslanectvím, HK ČR a dalšími partnery co nejefektivněji nasměrovány ke svému obchodnímu partnerovi.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…