Podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou jednají v Japonsku

12.11.2014 20:44

Podnikatelská delegace vedená viceprezidentem Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Bořivojem Minářem doprovází ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka na jeho pracovní návštěvě Japonska. Cílem podnikatelské mise je kromě přilákání dalších japonských investorů do ČR především propojení vědy a výzkumu s byznysem.

Podnikatelé v čele s Hospodářskou komorou jednají v Japonsku
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

První zastávkou podnikatelské mise byla Ósaka, největší město prefektury Kansai. Podnikatelé měli v rámci Investičního fóra organizovaného Ósackou obchodní a průmyslovou komoru a agenturou CzechInvest možnost setkat se se svými partnery i potenciálními investory. „Japonsko je velmi náročný a saturovaný trh, na který není jednoduché vstoupit. Přesto mají české firmy šanci najít zajímavý byznys pro své výrobky a služby. Podmínkou je trpělivost a vytrvalost, odměnou je dlouhodobý partnerský vztah,“ říká viceprezident Minář. Řada členů podnikatelské delegace tato tvrzení potvrzuje. „Setkali jsme se s partnerem, který má zájem o využití naší laserové technologie pro přesné vrtání v leteckém průmyslu,“ sděluje Roman Hvězda z Fyzikálního ústavu SV ČR a pokračuje: „Za sebou máme i jednání s Agenturou pro jadernou energetiku a s Ósackou univerzitou, obě instituce projevily zájem zapojit se do našeho výzkumného projektu laserového centra ELI.“

Podnikatelé dále navštívili město Sakai, kde byli spolu s ministrem Mládkem přijati primátorem Osami Takeyamou. Měli možnost diskutovat s prezidentem Obchodní a průmyslové komory Sakai Kanji Maedou a dalšími zástupci místních podnikatelských asociací o konkrétních příležitostech pro český byznys v tomto městě, kde lze stavět na tradici umění Alfonse Muchy. Právě delegace organizovaná Obchodní a průmyslovou komorou Sakai se chystá v příštích měsících navštívit i Českou republiku.

Cesta podnikatelské mise následně pokračovala do města Nagoya, největšího města prefektury Aichi. Podnikatelé si zde prohlédli továrnu automobilky Toyota a navštívili také centrum firmy Toray. Tato firma vyrábí specializované materiály pro automobilový, chemický a stavební průmysl a má továrnu také v Česku.

Posledním cílem podnikatelské delegace bylo hlavní město Tokio. Mise v čele s viceprezidentem HK ČR Minářem byla přijata generálním ředitelem partnerské organizace HK ČR Japonské obchodní a průmyslové komory Nabuyoshim Aoyamou. Podnikatelé zde jednali i s vrcholnými představiteli japonské agentury na podporu obchodu a investic JETRO.

Členové delegace měli možnost setkat se také se svými partnery. „Jednali jsme s firmou specializující se na dovoz evropských potravin o vstupu na místní trh. Dohodli jsme se, že při příležitosti veletrhu FOODEX v příštím roce podepíšeme dohodu o spolupráci a začneme dodávat naše výrobky do Japonska,“ říká Ivo Najman, obchodní ředitel firmy RAVY CZ, exportéra masných produktů. Další zajímavé jednání měla firma PHARMDATA zaměřující se na databázové aplikace ve farmacii a medicíně. „Dohodli jsme se s japonským partnerem na výměně dat v rámci databází farmaceutických výrobků a zdravotnických prostředků. Díky HK ČR jsme získali i další kontakty, které nás posunou dále v přístupu na japonský farmaceutický trh,“ konstatuje Josef Šimáček, jednatel společnosti. V Japonsku však byla úspěšná i firma FOMA BOHEMIA, renomovaný český výrobce fotografických materiálů. „Jednali jsme s naším tradičním partnerem, který prodává naše dentální filmy v Japonsku. Vyvinuli jsme pro něj nový produkt na základě specifických požadavků japonského trhu a tohoto konkrétního zákazníka. Možnost jednat na Velvyslanectví ČR v Tokiu za přítomnosti ministra průmyslu a obchodu ČR náš partner vysoce ocenil,“ přiznává Dana Hojná, obchodní ředitelka firmy.

„Při všech setkáních s japonskými partnery jsme cítili zájem o Českou republiku a rozšíření obchodních vztahů, což je jasný důkaz toho, že naše země má v zemi vycházejícího slunce velmi dobré renomé,“ uzavírá Minář.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…