Podnikatelské odbory: Ministerstvo Maláčové podloudně zhoršuje podmínky pro podnikatele

27.05.2020 10:58

Podnikatelské odbory stále upozorňují, že stát setrvale zhoršuje podmínky podnikání především malým firmám a živnostníkům. Zatímco stát má na všechny úkony a plnění svých povinností vůči podnikatelům nejméně třicetidenní lhůty, jejichž dodržení navíc nelze vymáhat, podnikatelům tato vláda neustále lhůty zkracuje nebo zcela ruší!

Podnikatelské odbory: Ministerstvo Maláčové podloudně zhoršuje podmínky pro podnikatele
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

O tom, jak podloudně obejít připomínkové řízení a tajně podstrčit poslancům pozměňovací návrh, který by veřejně nejspíš neprošel, by mohlo vyučovat ministerstvo práce a sociálních věcí. "Vždycky se v Poslanecké sněmovně najde „užitečný idiot“, který se k neférové praktice propůjčí, a další, kteří si návrh pořádně nepřečtou ani nekonzultují s odborníky, a zvednou pro něj ruku. A pak se tváří překvapeně, když zjistí, jakou blbost vlastně podpořili," říká Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů.

Takový diletantismus však podnikatele poškozuje. Jako v případě pozměňovacího návrhu komunistické poslankyně Hany Aulické Jírovcové, která v souvislosti s odložením odvodů na sociální pojištění kvůli koronavirové pandemii představila ve sněmovně „svůj“ návrh jako úpravu, která pro podnikatele nebude nijak významná a zatěžující. Po dvou týdnech se ukázalo, že se tímto „bezvýznamným“ návrhem firmám zkracuje čas na přihlášení nebo propuštění zaměstnance na Českou správu sociálního zabezpečení z dnešních osmi dnů na pouhý jeden den! To firmám značně zkomplikuje život. A může se jim to i notně prodražit, protože když nový příkaz nesplní, hrozí jim pokuta až dvacet tisíc korun.

Důvěřiví zákonodárci, poslanci i senátoři, se domnívali, že pro podnikatele jen zavádí povinnost posílat od září některé dokumenty výhradě elektronicky. (Přičemž ani pro povinnost podávat vše elektronicky není žádné jiné zákonné oprávnění a pro mnohé malé podnikatele a živnostníky je to velmi zatěžující, mnohdy nesplnitelná povinnost.) Ukázalo se, že je to jinak. A že dokument pro komunistickou poslankyni napsali úředníci ministerstva práce a sociálních věcí spolu se zástupci sociální správy. A ti jistě věděli, co činí. Potichu a nenápadně státní mašinerie přitvrzuje podmínky pro podnikatele. Není to první případ, předcházelo mu zrušení toleranční lhůty pro podávání daňových přiznání a placení daní.

Podnikatelské odbory odmítají nerovný vztah státu a podnikatelů, kdy všechny výhody a práva jsou na straně úřadů a všechny povinnosti a hrozby na straně podnikatelů. Žádáme, aby takovou zjevnou nespravedlnost a posilování moci úřadu vláda ukončila a uvedla vše do pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.