Podnikatelské odbory: Zaveďte účinná opatření na ochranu a podporu drobných podnikatelů

12.10.2020 14:21

Otevřený dopis ministryni financí Aleně Schillerové

Podnikatelské odbory: Zaveďte účinná opatření na ochranu a podporu drobných podnikatelů
Foto: podb.cz
Popisek: Podnikatelské odbory - logo

Vážená paní ministryně,

opakovaně jsme vás žádali, aby Vláda ČR přijala opatření na podporu a ochranu živnostníků a malých firem ohrožených koronakrizí. Několikrát jsme během minulých týdnů předložili vládě požadavky: Odpustit odvody OSVČ a firmám do 50 zaměstnanců odvody za zaměstnance; pozastavit EET alespoň do 30. 6. 2021; omezit náročnost kontrol příjemců podpory v programu Antivirus; vrátit zpět podmínky pro OČR platné na jaře 2020; znovu zavést ošetřovné pro OSVČ; revidovat a obnovit program COVID – NÁJEMNÉ; revidovat a obnovit program COVID-KULTURA; zavést znovu příspěvek 500 Kč/den pro OSVĆ, jejichž podnikatelská činnost byla omezena.

V odpovědi na jednu z našich žádostí jste se dne 8. 10. 2020 vyjádřila pouze ke dvěma z deseti našich požadavků, a to pozastavit EET do 30. 6. 2021 a zavést znovu příspěvek 500 Kč/den pro ty, kdo nemohou podnikat.

Oba naše požadavky jste ve svém dopise Podnikatelským odborům odmítla.

ad EET píšete, že: MF považuje odložení EET do konce roku 2020 za dostatečnou podporu pro podnikatele, neboť ti dostali dostatečný čas na včasnou a dostatečnou přípravu.
Podnikatelské odbory k tomu konstatují: Situace pro drobné podnikatele je nyní stejně náročná, jako byla na jaře, ba možná ještě náročnější, protože už vyčerpali své finanční a často i psychické rezervy. Ekonomika se zpomaluje, a byla vládou výrazně podvázána. V této situaci chcete, aby si kadeřnice, kosmetičky, maséři, řemeslníci a další živnostníci kupovali EET pokladny, registrovali se a především, aby od 1. 1. 2021 očekávali kontroly úředníků, kteří jsou instruování vyhledávat sebemenší provinění a tvrdě je pokutovat.

Podnikatelské odbory, jako zástupce podnikatelů a živnostníků, vás znovu vyzývají, abyste zastavili spouštění i provoz EET, a to nejméně do 30. 6. 2021, kdy bude jasné, jak se české podnikání z této situace vzpamatuje.

ad denní podpora 500 Kč pro podnikatele, kteří nemohou vykonávat svou činnost, píšete, že: Žádná běžná podnikatelská činnost dosud nebyla ze strany vlády významně omezena, s výjimkou koncertů a divadelních představení, při nichž se převážně zpívá.
Podnikatelské odbory k tomu konstatují: Za prvé, celá řada oborů má již sedm měsíců významně omezenou podnikatelskou činnost. Je tedy více než žádoucí, aby se vláda o tyto občany postarala, když o zaměstnance firem se stará nepřetržitě po celou tu dobu. Za třetí, píšete, že znovuzavedení „kompenzačního bonusu“, což je oněch 500 Kč/den, by mělo dopad do státního rozpočtu. To je jistě pravda, ale záchrana existence lidí, kteří nemohou vykonávat svou práci, za to určitě stojí, a pak, zásahem do státního rozpočtu je i „rouškovné“ pro důchodce či 15 miliard na přípravu kanálu DOL, a s těmito zásahy jste neměli problém. Za třetí, prosíme, abyste pro podporu živnostníkům přestala používat pojem bonus. Ve veřejnosti tím budíte dojem, jako by živnostníci dostávali něco navíc, což není pravda. Jde pouze o podporu lidem, kterým bylo znemožněno vykonávat jejich práci. Jejich živnost je jejich prací.

Podnikatelské odbory, jako zástupce podnikatelů a živnostníků, vás vyzývají, abyste znovu zavedli podporu pro OSVČ, kteří ztratili zdroj příjmů, a to alespoň v původní výši 500 Kč/den. Dovolte, abychom se na závěr, paní ministryně Schillerová, podivili nad tím, že nám dne 8. 10. 2020, tedy v den vyhlášení velmi rozsáhlých omezení, píšete, že žádná běžná podnikatelská činnost nebyla dosud omezena. Buď jste nebyla o rozhodnutích pana ministra Prymuly informována, nebo ona vyhlášená omezení nepovažujete za omezení.

Podnikatelské odbory znovu žádají, aby Vláda ČR rychle zavedla účinná opatření a ochranu a podporu drobných podnikatelů. Jsme připraveni s vámi o těchto opatřeních jednat.

Za Podnikatelské odbory:

Radomil Bábek
předseda výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

22:03 Ministerstvo obrany: LOM PRAHA uzavřel dohodu o průmyslové spolupráci v projektu F-35

V pondělí 20. května 2024 byla uzavřena Dohoda o projektu průmyslové spolupráce (ICPA – Industrial C…