Policie ČR: Bezpečně u vody 2020

11.10.2020 20:45

Již pátým rokem realizovala Policie České republiky opatření cílené na bezpečí na vodních tocích a v jejich okolí. Pozornost při něm byla zaměřena na odhalování protiprávního jednání vůdců a provozovatelů plavidel.

Policie ČR: Bezpečně u vody 2020
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Nedílnou součástí všech realizovaných akcí byla osvěta rekreantů o bezpečném pobytu u vody. Letošní opatření s názvem Bezpečně u vody trvalo od 1. června do 30. září 2020.

V uplynulých 4 měsících bylo zrealizováno celkem 126 bezpečnostně preventivních akcí, kterých se zúčastnilo 353 policistů. Kontrolám policisté podrobili 642 plavidel, 258 přístavišť a 63 půjčoven lodí. Při uvedených kontrolách došlo ke zjištění celkem 66 závad. Pozornosti policistů neuniklo ani 224 vůdců malých plavidel, přičemž 18 z nich ovládalo plavidlo neoprávněně pod vlivem alkoholu. Ze zakázaného jednání se budou tito vůdci malých plavidel zodpovídat ve správním řízení vedeném Státní plavební správou.

Přímo řešili policisté celkem 45 přestupků, z toho 37 přestupků souviselo s porušováním ustanovení zákona č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů. Mezi nejčastěji zjištěné přestupky patřilo, že vůdce plavidla neměl u sebe při plavbě nezbytný průkaz způsobilosti nebo platný lékařský posudek. Provozována byla také plavidla, která na vodních cestách provozovat nelze, a pochybení byla zjištěna také v nerespektování plavebního značení, zvukových a světelných signálů. Sankcionování byli také ti, kteří se koupali a potápěli v místech, kde je koupání či potápění zakázáno. Dalších 8 odhalených přestupkových jednání podléhalo jiným právním normám v souvislosti s dodržováním bezpečnosti silničního provozu a lovu ryb.

Ředitel služby pořádkové policie plk. Petr Sehnoutka k výsledkům letošního opatření dodává: „Přes uvedená data z meziročního srovnání vyplývá, že dochází k postupnému poklesu prohřešků, kterých se milovníci vodních sportů a dopravy dopouštějí, a to i přes narůstající hustotu lodního provozu na vodních cestách a plochách. Velmi pozitivně působí fakt, že klesající trend zjištěných protiprávních jednání z předchozích let pokračoval i v letošním roce, kdy většinu dovolených trávili naši občané v ČR, což se projevilo obsazeností vodních ploch a toků. Lze tedy konstatovat, že zvýšený dohled nad lodním provozem a vodními sporty přináší své ovoce v podobě většího bezpečí při pobytu u vody.“

Akce byla koncipována jako bezpečnostně preventivní, proto policisté jednotlivých služeb apelovali na odpovědnost každého jednotlivce a informovali je o zásadách osobního bezpečí při rekreaci u vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta obnovuje na pobočkách prodej tisku

7:23 Česká pošta obnovuje na pobočkách prodej tisku

Česká pošta opětovně zahájila prodej tisku, a to po vzájemné dohodě s původními distributory tisku s…