Policie ČR: Čeští policisté pomáhají v boji proti nelegální migraci ve Středomoří

08.08.2019 21:34

Agentura Evropské pohraniční a pobřežní stráže (dále jen „agentura Frontex“) organizuje a koordinuje činnosti spojené s nelegální migrací ve Středomoří, a to pod společnou operací Themis. Jedná se zejména o oblast mezi Itálií a severní Afrikou (např. Lýbie, Tunisko, Alžírsko).

Policie ČR: Čeští policisté pomáhají v boji proti nelegální migraci ve Středomoří
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

V Itálii jsou zřízeny Evropskou komisí  záchytná centra tzv. Hotspoty, v rámci kterých probíhají komplexní úkony spojené s registrací migrantů. Jde zejména o tyto činnosti: ztotožnění (zjištění státní příslušnosti migranta za přítomnosti tlumočníka nebo kulturního mediátora) a vytěžení migranta (získání důležitých informací týkající se nelegální migrace z místa původu migranta). A následně je u každého migranta pořízena fotografie a sejmutí daktyloskopických otisků za účelem jedinečné identifikace.

Hotspoty jsou zřízeny v sedmi místech (města, přístavy), které jsou strategicky rozmístěny podle četnosti a výskytů zadržených migrantů na otevřeném moři (Lampedusa, Trapani, Mesina, Taranto, Cagliary, Crotone, Pozzallo). Policie České republiky poskytuje agentuře Frontex během celého roku své specialisty, kteří působí v Hotspotech. Od roku 2015, kdy došlo k masivnímu nárůstu migrace ze severu Afriky, česká policie poskytla agentuře okolo 115 policistů. V roce 2020 policie plánuje vyslat do společné operace Themis okolo 35 policistů, kteří budou nasezeni do Hospotů po dobu dvou měsíců.

V uplynulých letech bylo registrováno více než 60 národností, z toho jsou nejčastější: NGA, GIN, CIV, BGD, MLI, ERI, TUN, SDN, MAR a SEN. Ve srovnání uplynulých let 2017 a 2018 došlo k výraznému snížení migrace ze severu Afriky. Tato situace je důsledkem stálého nasazení členů evropské pohraniční a pobřežní stráže agentury Frontex do společné operace Themis a preventivních opatření ze strany libyjské pobřežní stráže a armády, která se aktivně zapojuje do monitorování a kontrol plavidel ve výsostných vodách. Dalším faktorem snížení migrace je skutečnost, že lodě nevládních organizací opustily pozice v blízkosti teritoriálních vod Libye.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…