Policie ČR: Podpis Harmonogramu o mezinárodní spolupráci

20.03.2019 15:18

Představitelé krajských ředitelství policie Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Olomouckého kraje podepsali dohodu o spolupráci s polskou policií.

Policie ČR: Podpis Harmonogramu o mezinárodní spolupráci
Foto: Policie ČR
Popisek: Policie ČR, logo.

Hotel Vista na Dolní Moravě v Pardubickém kraji se v pondělí 18. března 2019 stal zázemím pro podpis Harmonogramu spolupráce mezi několika krajskými ředitelstvími Policie ČR (dále jen KŘP) a Krajským ředitelstvím policie ve Wroclawi. Jedná se o krajská ředitelství policie v Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Olomouckém kraji – tzn. o ředitelství, která mají s Polskou republikou společnou hranici. Harmonogram je vypracován s ohledem na oboustranný prospěch plynoucí z policejní spolupráce. Opírá se o Smlouvu mezi Českou republikou a Polskou republikou ve spolupráci o potírání kriminality, ochraně veřejného pořádku a spolupráci v příhraničních oblastech ze dne 2. srpna 2007.

Pořadatelem a organizátorem setkání bylo KŘP Pardubického kraje v čele s jeho náměstkem pro vnější službu plk. Petrem SEHNOUTKOU. Ten zúčastněné přivítal a pod jeho taktovkou se uskutečnila jak formální tak neformální jednání. Plukovník Sehnoutka na uvítanou svým protějškům řekl: „Rád bych vás přivítal zde, na Dolní Moravě, v regionu, který doznává v posledních letech značný rozmach turismu. Toto místo jsme vybrali úmyslně z praktických důvodů, abychom vám mohli ukázat nejen jeho krásu, ale abychom se zde setkali a pohovořili i se společnou hlídkou policistů České republiky a Polska.“ Plk. Sehnoutka zmínil i nedávno otevřenou služebnu Policie ČR na Dolní Moravě. Královéhradeckou policii zastupoval a Harmonogram podepisoval krajský ředitel plk. David FULKA, za libereckou policii to byl krajský ředitel plk. Vladislav HUSÁK, za policii v Olomouckém kraji se akce účastnil plk. Petr TOMÁNEK a za zahraničního partnera brig. gen. Tomasz TRAWINSKI – krajský ředitel z Wroclawi.

Po zhlédnutí prezentace policistů z oddělení mezinárodních vztahů kpt. Barbary WEBEROVÉ a kpt. Karla SKÁLY o Pardubickém kraji i kriminalitě v uvedeném regionu se všichni jednomyslně shodli, že tyto mezinárodní spolupráce jsou potřebné, přínosné a velice žádané. Krajský ředitel policie ve Wroclawi brig. gen. Tomasz Trawinski uvedl: „Trestná činnost nezná hranice a my všichni se na jejím potírání musíme podílet společnými silami a já jsem velice rád za nastavenou spolupráci.“ Dále dodal, že přivítal i neformální část jednání a byl potěšen, že si může se svými kolegy prohlédnout hezkou část Pardubického kraje sousedící s jeho domovským ředitelstvím v Polsku. Ve stejném duchu hovořil i plk. Husák, který řekl: „Naše krajské ředitelství má s Polskem celkem 130 km společné hranice a my všichni se snažíme dělat maximum, aby spolupráce šla dopředu.“ Zmínil i to, že do budoucna se chystá posílit své oddělení mezinárodních vztahů o dalšího policistu. Plukovník Fulka, královéhradecký krajský ředitel při svém proslovu řekl, že jeho krajské ředitelství má aktuálně za sebou tzv. schengenské evaluace, které mimo jiné zahrnovaly přeshraniční pronásledování a proto si osobně mezinárodní spolupráce nadmíru váží. Kontroloři dle jeho slov kvitovali způsoby komunikace v rámci této spolupráce. Plk. Fulka zmínil i preventivní projekty, na kterých v rámci spolupráce s polskou policií spolupracují. Plukovník Tománek z Olomouckého kraje uvedl, že jejich krajské ředitelství je nejmladším členem této skupiny a nachází se nejvíce na východě. Přítomné seznámil s tím, že kromě ředitelství ve Wroclawi významně spolupracují s policií v Opoli. Zároveň potvrdil slova polského krajského ředitele, že kriminalita nezná hranice.

Po vystoupení všech zúčastněných představitelů jednotlivých krajských ředitelství si vzal závěrečné slovo opět plukovník Petr Sehnoutka jakožto hostitel a všem ještě jednou poděkoval za přípravu a účast na tomto velice přínosném setkání. Následně všechny pozval na neformální část jednání, na kterém se probíraly například otázky počtu policistů a nábory, finanční podmínky pro policisty v České republice a v Polsku, možnosti kariérních postupů v obou zemích nebo například rozdíly v nárocích na výsluhové nároky policistů. Zmíněny byly i preventivní projekty realizované všemi zúčastněnými stranami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…