Policie prověřila bezpečnost škol v celém kraji

28.10.2014 20:34

V pondělí, 27. října 2014, se na Krajském úřadu Libereckého kraje, za přítomnosti hejtmana Martina Půty a krajského policejního ředitele plk. Mgr. Vladislava Husáka uskutečnila tisková konference. Tiskové konference se zúčastnili také ředitel Základní školy Rádlo Miroslav Hradecký a ředitel Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a VOŠ v Liberci Josef Šorm.

Policie prověřila bezpečnost škol v celém kraji
Foto: archiv hejtmana
Popisek: Hejtman Libereckého kraje a předseda STAN Martin Půta

Jejím tématem byla reakce na události posledních dní ve Žďáru nad Sázavou (14. 10. 2014), kdy se psychicky narušené žena dostala do objektu střední školy a s nožem v ruce zaútočila na dvě studentky, které zranila a usmrtila 16letého chlapce.

S ohledem na tento tragický čin požádal hejtman Libereckého kraje vedení policie o prověření, jakým způsobem jsou školská zařízení schopna eliminovat vstup cizích osob do svých objektů a čelit tak možným excesům a jakým způsobem může být policie preventivně nápomocna při předcházení takových činů.

Vedení Policie ČR, kromě aktualizace kontaktů na kompetentní osoby, které budou v případě jakýchkoliv problémů kontaktovat policisty, provedlo i dotazníkové šetření s cílem zmapovat, jak jsou školy schopny účinně reagovat na vstup cizích osob do svých zařízení a zajistit bezpečnost nejen žáků, ale i pedagogů.

„Zmapovali jsme více jak tři sta padesát školských zařízení (mateřské školy, základní a střední školy) a výstupy předali vedení Libereckého kraje. Rovněž jsme vyzdvihli tři případy dobré praxe, které se jeví z našeho pohledu jako optimální,“ sdělil plukovník Vladislav Husák z krajské policie.

„Nyní je na zvážení škol, zda budou tato doporučení akceptovat,“ dodal Husák.

Vedení krajské policie rovněž vycházelo z projektu realizovaného v roce 2013, kdy se napříč krajskými ředitelstvími nacvičovala modelová situace – tzv. aktivní střelec. Jeho cílem bylo vyzkoušet, nacvičit a zjistit systém připravenosti všech složek IZS.   Policisté při cvičení získali mnoho podnětných informací a zejména si vyzkoušeli, jak lze v těchto situacích reagovat. I přesto je vždy nutné zohlednit konkrétní podmínky, situaci a spoustu dalších faktorů.

„Děkuji všem policistům, že se  v tak krátké době dokázali zmapovat situaci na mateřských, základních a středních školách celého Libereckého kraje. Prověření vstupů do školních budov a přijatá doporučení jsou velmi důležité pro informovanost, rodičů, učitelů i žáků. Závěry zprávy předám krajskému resortu školství, aby byly projednány s řediteli našich škol. Obdobně předpokládám, že s doporučeními policie budou pracovat i starostové obcí a měst na školách, které zřizují,“ uzavřel hejtman LK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic spouští další mapový portál

7:02 Správa železnic spouští další mapový portál

Správa železnic nově spustila mapový portál pro vysokorychlostní úsek Poříčany – Světlá nad Sázavou.…