Poradní orgán ombudsmanky a zasazení stromu dobré vůle pro Olgu Havlovou

21.05.2018 11:27

V úterý 22. května ombudsmanka jmenuje svůj jedenáctičlenný poradní orgán pro plnění úkolů plynoucích z Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením. Na ustavujícím jednání členové prodiskutují plán aktivit a témata, na která by se ombudsmanka měla v roce 2018 zaměřit. Při příležitosti setkání ombudsmanka také zasadí jeden z 85 stromů dobré vůle připomínajících osobnost Olgy Havlové.

Poradní orgán ombudsmanky a zasazení stromu dobré vůle pro Olgu Havlovou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Úkolem poradního orgánu je získávat od lidí se zdravotním postižením podněty a náměty pro činnost ombudsmanky. Společně s ní pak stanovuje priority a systémová témata, na něž je třeba se zaměřit, podílí se na připomínkování právních předpisů, které se dotýkají lidí se zdravotním postižením, a zajišťuje informovanost lidí se zdravotním postižením. Členové poradního orgánu zastupují skupiny osob se zdravotním postižením, organizace a osobnosti hájící jejich práva.

Z celkového počtu 101 nominací, které vzešly z regionálních setkání s lidmi se zdravotním postižením a organizacemi hájícími jejich práva, jmenuje ombudsmanka poradní orgán v tomto složení:

  • Ivana Recmanová, zabývá se problematikou žen se zdravotním postižením
  • Pavlína Spilková, prezidentka Asociace organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel
  • Agáta Zajíčková z organizace Fokus podporující lidi s duševním onemocněním
  • Alena Jančíková, ředitelka České asociace paraplegiků
  • Jan Uherka, místopředseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a člen Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením
  • Jiří Černý, věnuje se podpoře zaměstnávání osob se zdravotním postižením
  • Pavla Baxová, ředitelka organizace Rytmus hájící práva lidí s mentálním postižením a poskytující sociální služby
  • Camille Latimier a Marek Richter, ředitelka Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením a zástupce skupiny lidí s mentálním postižením
  • Helena Plachá, členka Asociace zaměstnavatelů zdravotně postižených ČR
  • Milena Urbanová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Auticentrum, o.p.s.
  • Petr Špaček z neziskové organizace Fokus podporující lidi s duševním onemocněním

Při příležitosti ustavujícího setkání přizvala ombudsmanka členy nově jmenovaného poradního orgánu ke společnému vysazení stromu, který ponese jméno Olgy Havlové.

„Olga Havlová byla jednou z prvních osobností, které veřejně upozorňovaly na problémy lidí se zdravotním postižením a hledaly cestu, jak jim pomoci zapojit se do běžného života. Nyní, když se Česká republika připojila k úmluvě OSN a ombudsman má za úkol systematicky se právy lidí se zdravotním postižením zabývat, je přirozené, že se k odkazu Olgy Havlové hlásíme,“ komentovala ombudsmanka Anna Šabatová zasazení stromu dobré vůle.

„Máme velkou radost, že jeden z 85 stromů, které jsme se letos rozhodli vysadit v České republice jako připomenutí nedožitých 85. narozenin paní Olgy, poroste také v areálu Kanceláře veřejného ochránce práv v Brně,“ řekla k tomu Monika Granja, ředitelka Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, a dodala, že činnost nově vytvořeného poradního orgánu stejně jako ombudsmanky samotné plně souzní s tím, o co vždy paní Olgy usilovala – identifikovat problémy lidí se zdravotním postižením a pomoci je řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

7:02 ÚOHS: Komise schválila program na podporu kombinované výroby tepla a elektřiny za 75 miliard korun

Evropská komise schválila v rámci pravidel EU pro státní podporu český program na podporu výroby ele…