Poslanecká sněmovna podpořila 13 pirátských návrhů na státní vyznamenání

10.07.2020 8:24

Sněmovna schválila 13 osobností navržených Piráty na státní vyznamenání. Tito svou činností přispívají k dobrému jménu České republiky i zvyšování kvality života v zemi.

Poslanecká sněmovna podpořila 13 pirátských návrhů na státní vyznamenání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Mezi Sněmovnou schválenými kandidáty nechybí Tomáš Cihlář, vedoucí vědeckého týmu, který vyvinul lék remdesvir, Marián Hajdúch, lékař a vedoucí Ústavu molekulární a translační medicíny či Josef Průša, průkopník 3D tisku. „Důvodem nominace části kandidátů je fakt, že jejich činnost významně pomáhá při zmírňování dopadů a řešení celosvětové pandemie koronaviru. Další vybrané osobnosti se zasadily například o zlepšování prostředí ve zdravotnictví, vzdělávání nebo v sociální oblasti,” uvedl Vojtěch Pikal, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda Podvýboru pro státní vyznamenání.

Návrhy byly předloženy Poslanecké sněmovně, která odsouhlasila navrhnout na vyznamenání:

Ing. Tomáš Cihlář, CSc. (navržen Tomášem Martínkem) – vede tým vědců kalifornské firmy Gilead Sciences, která vyvinula lék remdesivir. Lék nyní prochází klinickými zkouškami zejména v USA. Farmaceutická firma Gilead zatím dokázala vyrobit 1,5 milion dávek preparátu, které mohou znamenat potenciální léčbu pro zhruba 140 tisíc pacientů.

Silvie Dymáková (navržena Olgou Richterovou) – režisérka, novinářka, kameramanka a scenáristka, která svým dokumentem ŠMEJDI poukázala na neetické praktiky některých prodejců vůči seniorům. Během koronavirové krize pomohla stovkám samoživitelek a jejich dětí, předešla hladu a zajistila fundraising, rozvoz i prověření obdarovaných a související podporu.

doc. Marián Hajdúch, Ph.D. (navržen Vojtěchem Pikalem) – je vedoucím Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) při Lékařské fakultě Univerzity Palackého. ÚMTM jako první pracoviště masově testuje přítomnost koronaviru pomocí vysokokapacitních robotizovaných testů. ÚMTM byl pověřen koordinací laboratoří připravujících plošné testování populace v rámci projektu tzv. chytré karantény.

Markéta Nováková (navržena Olgou Richterovou) – zakladatelka spolku Cochem.cz a propagátorka cochemské praxe, která s cílem ochrany dětí pomáhá deeskalovat spory v rozvodových řízeních a zajišťuje perspektivní výchovu dětí, kterých je rozvody zasaženo tisíce ročně.

Jiří Outrata (navržen Petrem Třešňákem) – Podnikatel, během koronavirové krize výrobce a distributor stovek ochranných pomůcek bez nároku na honorář či odměnu.

Josef Průša (navržen Ondřejem Profantem) – jako zakladatel a šéf výroby 3D tiskáren Prusa Research inicioval výrobu ochranných pomůcek pro zdravotníky za pomocí 3D tisku. Během 14 dní rozdal 40 tisíc kusů ochranných štítů, hodnota jeho pomoci se pohybuje v řádech milionů korun. Jeho iniciativa vedla k rozšíření výroby ochranných pomůcek pro zdravotníky po celé České republice.

prof. Václav Smil (navržen Tomášem Martínkem) – vědec českého původu a emeritní profesor University of Manitoba se věnuje interdisciplinárnímu výzkumu, zejména v energetice, inovacích, ochrany životního prostředí a udržitelnosti či produkci potravin. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších intelektuálů současnosti, jeho dílem se inspiruje například Bill Gates či Mark Zuckerberg.

Alena Votavová (navržena Petrem Třešňákem) – sociální pracovnice a specialistka na paliativní péči, založila mobilní hospic sv. Jiří v Chebu, který pomáhá těžce nemocným pacientům na sklonku života a současně podporuje jejich blízké, aby mohla být úmrtí důstojná a v domácím prostředí.

generálmajor Josef Balabán (navržen Ivanem Bartošem) - legionář, československý voják, příslušník protinacistické odbojové organizace Obrana národa a jejího zpravodajsko-sabotážní skupiny známé jako Tři králové.

generálmajor i. M. Josef Vladimír Mašín st. (navržen Ivanem Bartošem) - legionář, československý voják, příslušník protinacistické odbojové organizace Obrana národa a jejího zpravodajsko-sabotážní skupiny známé jako Tři králové.

Jiří Stuška, Martin Mikloš a Jiří Vašica (navrženi Vojtěchem Pikalem) - zdravotní záchranáři, bleskově pomohli 10 lidem dostat se z havarovaných vozů na D1 navzdory hrozbě v podobě neznámého obsahu havarované cisterny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …