Poslední peníze z ROP Střední Morava směřují na rekonstrukce krajských silnic

19.11.2014 16:07

Většina evropských peněz, které měl Regionální operační program Střední Morava v programovém období 2007-2013 k dispozici, již byla rozdělena. Podle aktuálních propočtů zůstalo z celkové částky 18,3 miliard k dispozici ještě 300 milionů korun, které teď mohou najít uplatnění. Poslední peníze půjdou na rekonstrukce krajských silnic, rozhodnul o tom Výbor Regionální rady

Poslední peníze z ROP Střední Morava směřují na rekonstrukce krajských silnic
Foto: topgrant.cz
Popisek: Ilustrační mapa regionálních operačních programů

Pro rok 2014 přitom už žádné výzvy plánovány nebyly. Díky intervencím ČNB se ale finanční alokace programu zvýšila v řádu stovek milionů korun a čerpání ovlivňují i úspory z veřejných zakázek a další rizika. Díky dobrému plánování ROP Střední Morava a vypsání posledních výzev se ale podaří využít celkový finanční rámec programu.

Aktuálně vyhlášená výzva pro předkládání projektových žádostí je zaměřena na stavební úpravy a případné rozšíření, modernizaci a výstavbu souvislých úseků silnic II. a III. třídy.

Své projekty do ní mohou předložit Olomoucký a Zlínský kraj a organizace jimi zřizované a zakládané. Pro všechny ale platí stejná podmínka – pokud se svým projektem uspějí, musí jej zrealizovat nejpozději do 31.12.2015. To je termín pro závěrečné vyúčtování peněz z evropských fondů pro období 2007-2013.

ROP Střední Morava disponoval v programovém období 2007-2013 finanční alokací ve výši 18,3 miliardy korun. Více než třetina z těchto prostředků podpořila projekty v oblasti dopravy. Aktuálně je to 266 projektů za více než 7 miliard korun. Dvě třetiny z této částky - přibližně 4,7 miliardy korun - směřují do rozvoje regionální silniční sítě. Díky tomu již bylo v Olomouckém a Zlínském kraji nově postaveno 5 km a zrekonstruováno 122 km silnic II. a III. třídy.

Dalších 120 km komunikací pak ještě přibude do konce příštího roku. Zbývající 2,3 miliardy korun přispěly k vybudování 9 dopravních terminálů, výstavbě a rekonstrukci 192 zastávek a nákupu 137 vozidel ve veřejné dopravě či ke vzniku 125 km cyklostezek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…