Poslední předčítání z bible zpestřil křest knihy

27.06.2014 18:18

Nejenom předčítání z bible a přednes Reynkových básní v podání oblíbených a známých osobností české kulturní scény přilákaly ve čtvrtek 26. června 2014 do prostor Valdštejnské jízdárny hned několik desítek návštěvníků. Komorní podvečer okořenil avizovaný křest knihy Petrkovu s láskou.

Poslední předčítání z bible zpestřil křest knihy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Biblí svatá

Kniha je složená ze dvou sborníků, v nichž se známé a významné postavy české kultury nejen nyní, ale už v 60. letech vyznali ze své lásky k dílu i poselství Bohuslava Reynka a jeho rodnému Petrkovu.

„První z nich vznikl v roce 1967 k Reynkovým pětasedmdesátinám na výzvu Vlastimila Vokolka a přispěli do něj Anastáz Opasek, Vladimír Holan či Jaroslav Seifert. Malý rukopisný sborník v roce 1967 svou dedikací, přáním či grafikou petrkovskému samotáři doplnili také Jiří Kolář, Ivan Diviš, František Lízna, Jaroslav Med a další. Až do dneška ale jejich příspěvky nikdy v celku nevyšly tiskem,“ říká Aleš Palán, který v loňském roce inicioval další rukopisný sborník a který je autorem hned několika reynkovských publikací.

Oslovil třicítku respondentů s tím, aby podobné vyznání napsali Reynkovým synům, fotografu Danielovi a překladateli Jiřímu, kteří v Petrkově stále žijí. Vzpomínku, báseň či fotografii připojili mimo jiné Bohdan Holomíček, Martin C. Putna, Dana Němcová, Iva Bittová, Miloš Doležal, Jindřich Štreit nebo Jan Šulc. Oba sborníky nyní vycházejí v jednom svazku Petrkovu s láskou, ten původní v reprintu, s vysvětlujícím komentářem a medailony autorů.

Křtu se zúčastnili také aktéři posledního komorního předčítání, kterými byli Daniela Kolářová, Bára Kodetová, Michal Pavlata a Martin Dejdar. Podvečerem provázel Miroslav Etzler a o hudební doprovod se postarala violoncellistka Judita Škodová.

Výstavu pořádá Nadační fond Richarda Fuxy společně s Národní galerií v Praze, ve spolupráci s Galerií Zdeněk Sklenář a Nadací Reynek. Produkčně zajišťuje společnost BigMedia.

Výstava je otevřená každý den v týdnu, vždy od 10 do 19 hodin. Více informací naleznete na webových stránkách www.reynek.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…