Poslední závody sezóny vynesly vltavotýnským kanoistům šest medailí

05.10.2015 9:10

Mistrovství České republiky v kanoistickém maratónu a Český pohár mládeže na dlouhých tratích, které se v sobotu 3. a v neděli 4. října konaly za podpory Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ v Týně nad Vltavou, udělaly definitivní tečku za letošním seriálem tuzemských kanoistických soutěží. Pořádající vltavotýnské Jiskře vynesly poslední závody sezóny celkem šest drahých kovů.

Poslední závody sezóny vynesly vltavotýnským kanoistům šest medailí
Foto: Petr Pokorný
Popisek: Poslední závody sezóny vynesly vltavotýnským kanoistům šest medailí.

O medaile se o víkendu v Týně utkaly přibližně čtyři stovky závodníků z pětatřiceti oddílů z celé České republiky. Domácí kanoisté měli své zástupce téměř ve všech věkových kategoriích, od benjamínků až po veterány. „Z hlediska medailových umístění byly letošní závody zase o něco lepší, než loňské, kdy jsme získali dvě stříbrné a tři bronzové medaile. Letos to byly dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile,“ shrnula výsledky předsedkyně Kanoistického klubu Jiskra Týn nad Vltavou Petra Černá.

I přes říjnový termín proběhla větší část závodního programu za příznivého slunečného počasí. Pouze v neděli dopoledne část závodiště zahalila mlha. „Letošní mistrovství se podařilo uspořádat na vysoké organizační i sportovní úrovni. Dík za to patří vedle rodičů závodníků a dalších dobrovolníků především Jaderné elektrárně Temelín skupiny ČEZ a městu Týn nad Vltavou,“ konstatovala Černá.

Mistrem republiky v kategorii C1 muži se na řece Vltavě v domácím prostředí stal Jan Dlouhý a završil tak svou, na reprezentační úspěchy, bohatou závodní sezónu. Letos totiž stihl vyjet sedmé místo v U23 na Mistrovství světa v maratónu v Maďarsku na C1 a sedmé místo na Mistrovství Evropy v maratónu ve Slovinsku na C1.

Letošní dobré výsledky potvrdili a vylepšili také další kanoisté v kategoriích C1 a C2. Tato disciplína byla v minulosti naší nejúspěšnější,“ uvedla Černá a připomněla zisk zlaté medaile Jana Luňáčka na Mistrovství světa v Týně nad Vltavou v roce 2008 a o rok pozdější titul juniorského mistra světa Vojtěcha Dlouhého

Jejich následovníky jsou nyní Jan Dolejší s Vojtěchem Nováčkem. Nováček získal hned dva cenné kovy, když nejdříve dojel na třetím místě v závodě C1 žáků na 5 kilometrů a následně přidal se svým oddílovým kolegou Štěpánem Študlarem ještě druhé jmísto v závodě C2 žáků. Dolejší, který je letos nováčkem dorostenecké kategorie, skončil na C1 sice šestý, ale už v neděli v C2 si s kolegou Filipem Jandou z Klubu vodních sportů Praha dojel pro bronzovou medaili.    

Vynikající výsledky zaznamenala domácí děvčata, jež prakticky zcela ovládla maratónský závod žen v K2 na 17 kilometrů. „Posádka Marie Dvořáková (TYN) s Lucií Záhorovou (Modřany Praha) se po defektu vedoucí posádky dostala do vedení, které udržela až do cíle a získala titul mistryň republiky. Ve stejném závodu na posledním přeběhu zabojovala také další týnská posádka sester Stehlíkových, Emy a Kateřiny, když se jim podařilo předběhnout soupeřky a dojet tak na druhém místě. V jejich závodní kariéře to je zatím jejich největší sportovní úspěch,“ okomentovala triumf domácích předsedkyně vltavotýnského klubu.

Kanoistický klub Jiskra disponuje unikátním přírodním závodištěm, které vede centrem města a v rámci ČR nemá konkurenci. Ve srovnání se světem patří mezi nejlépe hodnocené. Kanoistickému stadiónu Valcha vytvořenému na Vltavě mezi dvěma mosty dominuje cílová/startovní věž, z níž se podstatná část závodu řídí, a která je jednou ze tří v ČR. Další jsou na závodišti v Račicích a v Praze na Císařské louce.

Klub byl založen v roce 1949 a patří k nejstarším sportovním oddílům v Týně nad Vltavou. Přes 60 let je součástí české kanoistické rodiny, která na poslední letní olympiádě slavila úspěch v podobě olympijské medaile. Klub má v současnosti téměř 100 členů a jeho závodní družstvo, skládající se převážně z mládežnických kategorií, tvoří zhruba čtyři desítky závodníků.

„Rychlostní kanoistika patří v našem regionu a městě k nejpopulárnějším sportům. Také dosažené výsledky tomu odpovídají. Můžeme se pochlubit třemi mistry světa v kanoistickém maratonu, Janem Luňáčkem, Vojtěchem Dlouhým a Zuzanou Šerou i dlouhou řadou reprezentantů s medailemi z mistrovství světa, Evropy, světových pohárů, mistrů republiky na krátkých i dlouhých tratích, v individuálních i hromadných posádkách,“ zdůraznila Černá.

V září 2008 získal KKJ Týn nad Vltavou cenu města za jeho dlouholetý a významný přínos pro rozvoj kanoistického sportu v Týně nad Vltavou, za jeho dlouholetou výchovnou práci s dětmi a mládeží a za jeho příkladnou reprezentaci města Týn nad Vltavou v České republice i v zahraničí.

Pozn.: C – kanoe, K - kajak

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…