Potravinářská inspekce: Další klamání spotřebitelů o původu hovězího masa v pražských restauracích

20.02.2019 18:23

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pokračuje v intenzivních kontrolách zaměřených na pravdivost deklarovaných údajů o původu hovězího masa v provozovnách společného stravování a aktuálně zjistila další případy klamání spotřebitelů ve dvou pražských restauracích.

Potravinářská inspekce: Další klamání spotřebitelů o původu hovězího masa v pražských restauracích
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

1) V restauraci Pizzerie Palatino, Běhounkova 2579/8, Praha, provozovatele M-IMPO, s.r.o., byly v předloženém jídelním lístku byly nabízeny tyto pokrmy:

  • INSALATA RUMPSTEAK – čerstvý baby špenát, hořčično-medový dresink, grilovaná cherry rajčata, steak z argentinské hovězí roštěné, vlašská jádra
  • FILETTO ALLA GRIGLIA - marinovaný steak z hovězí argentinské svíčkové
  • STEAK ALLA BOSCAIOLA - marinovaný steak z argentinského hovězího zadního s grilovanými houbami na slanině
  • RUMPSTEAK AL PESTO - argentinské hovězí zadní s pestem

Na základě předložených nabývacích dokladů a informací na originální etiketě na obalech surovin inspektoři zjistili, že kontrolovaná osoba klamala zákazníka, neboť používala pro přípravu uvedených pokrmů maso původem z Uruguaye, Paraguaye a Brazílie, přestože deklarovala původ Argentina.

2) V provozovně Restaurace EL Barrio de Angel, provozovatele CMC leisure spol. s r.o., Lidická 284/42, Praha, provozovatel nabízel níže uvedené pokrmy:

  • Steak z argentinského vysokého roštěnce s tukovým očkem s omáčkou chimichurri a vinmeládou z Cabernet Sauvignonu
  • Steak z argentinského nízkého roštěnce s omáčkou chimichurri a vinmeládou z Cabernet Sauvignonu
  • Steak z argentinské svíčkové
  • Grilované argentinské hovězí plátky (svíčková, vysoký roštěnec, nízký roštěnec, flank steak) s pečenou bramborou a grilovanou chilli papričkou

Kontrolou nabývacích dokladů a informací na originálních obalech surovin inspektoři zjistili, že maso pro přípravu pokrmů bylo původem z Uruguaye.

Kontrolovaným osobám inspekce uložila opatření, aby v nabídce pokrmů pro spotřebitele nebyla uvedena zavádějící informace o použité potravině/surovině pro přípravu pokrmů a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Vzhledem k dosavadním výsledkům bude inspekce s kontrolami tohoto segmentu pokračovat i nadále s nesníženou intenzitou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

19:02 ČSÚ: Ekonomický význam cestovního ruchu v regionech v roce 2022 vzrostl

Po krizovém období pandemie covid-19 se v roce 2022 ekonomické výsledky cestovního ruchu ve všech kr…