Potravinářská inspekce zakázala med ze Střední Ameriky, označený klamavými údaji

17.11.2018 13:55

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila kontrolované osobě NATU s.r.o., aby neprodleně stáhla z nabídky nevyhovující med „Květový pomerančový med“ v balení 250g, s označením data minimální trvanlivosti do: 12/2019, výrobce: Včelařství Thomayer, Josef Thomayer, Chodov 24, Trhanov.

Potravinářská inspekce zakázala med ze Střední Ameriky, označený klamavými údaji
Foto: SZPI
Popisek: SZPI

Výrobce na obal potraviny uvedl „země původu: EU“. Laboratorní analýza ale prokázala, že se jedná o potravinu jiného geografického původu, konkrétně pylová analýza prokázala původ medu v regionu „Střední Amerika“.

Dalšího porušení právních předpisů se dopustil prodejce tím, že na svém e-shopu nabízel předmětnou šarži medu s informací: „…jednodruhový květový med z nektaru z květů pomerančovníků ze Španělska s obsahem vitamínů…“ a dále je zde uvedl další údaj o původu „Země původu: Česká republika“.

Uvedení klamavých informací o zemi původu je porušením platných právních předpisů a SZPI zahájí s kontrolovanou osobou správní řízení o uložení pokuty. Inspektoři SZPI dále nařídili prodejci, aby závadnou šarži neprodleně stáhnul z tržní sítě a adekvátně upravil informaci na svém e-shopu.

SZPI informaci vložila do evropského systému pro boj s falšovanými potravinami AACS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

7:02 Správa železnic: Modernizace vsetínské stanice pokročila, cestující mají k dispozici nové zázemí

Ve Vsetíně se uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční a aut…