Používání špatných formulářů přijde ročně VZP na 13 milionů korun

01.06.2014 12:31

Bezmála 13 milionů korun navíc vydá ročně VZP kvůli tomu, že někteří klienti a plátci pojistného nevyužívají k ohlašování změn a dalších informací předepsané tiskopisy. Místo nich zasílají pojišťovně různé vlastní, svépomocí vyrobené formuláře. Takový „originální“ tiskopis ovšem nelze jednoduše zpracovat strojovým čtením a nakládání s ním je proto dražší.

Používání špatných formulářů přijde ročně VZP na 13 milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Řešení by přitom bylo zcela jednoduché – stačilo by, kdyby lidé při komunikaci s pojišťovnou využívali formuláře, které jsou včetně návodů a poučení k dispozici na všech pracovištích VZP i na webových stránkách pojišťovny.

VZP ročně zpracuje zhruba 5 148 000 dokumentů, ve kterých jí zaměstnavatelé, OSVČ a pojištěnci zasílají nejrůznější informace, jak jim to ukládá zákonem stanovená ohlašovací povinnost. Jde například o změnu trvalého pobytu, změnu jména nebo příjmení, zahájení nebo ukončení samostatné výdělečné činnosti, podání ročního vyúčtování této činnosti, oznámení o začátku a ukončení zaměstnání a některé další informace.

Zhruba čtvrtina všech takových formulářů je výsledkem „lidové tvořivosti“, přestože správně mají jasně definovanou podobu. Ročně jde přibližně o 1 287 000 dokumentů, které nelze jednoduše strojově zpracovat. Cena za zpracování takového dokumentu je v průměru o 10 korun dražší než u správného tiskopisu. Ve výsledku pak takové roční vícenáklady, zaviněné použitím nesprávných formulářů, šplhají k částce pohybující se kolem 13 milionů korun.

Ještě výhodnější než komunikace s pomocí tištěných papírových formulářů je pro VZP a samozřejmě i pro pojištěnce a plátce pojistného komunikace prostřednictvím elektronických kanálů. A to ať již přes Portál VZP, datovými schránkami či e-mailovou korespondencí na elektronickou adresu podatelna@vzp.cz. Podrobnější informace o možnostech elektronické komunikace s VZP jsou dostupné ZDE.

Používání formulářů vydávaných Všeobecnou zdravotní pojišťovnou ukládá jejím klientům a partnerům zákon o veřejném zdravotním pojištění. Další zákon - o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění - dokonce umožňuje postihnout plátce pojistného i pojištěnce za nepoužívání předepsaných formulářů pokutou, a to v krajním případě až do výše 50 tisíc korun. VZP nicméně tuto možnost v praxi nevyužívá.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…