Povodí Labe: Stav příprav výstavby suché nádrže Mělčany

20.01.2023 14:21 | Tisková zpráva

Připravovaná suchá nádrž Mělčany bude zásadním prvkem protipovodňové ochrany pro obce ležící podél Dědiny (Zlatého potoka) pod nádrží, zejména Mělčany, Dobrušku a Pulice. Kladný vliv se projeví i dále po proudu v Českém Meziříčí a Třebechovicích pod Orebem.

Povodí Labe: Stav příprav výstavby suché nádrže Mělčany
Foto: Povodí Labe
Popisek: Povodí Labe

Vedení Povodí Labe se na začátku roku 2023 sešlo s novými vedoucími představiteli města Dobrušky. Obě strany se vzájemně ujistily, že mají na vybudování strategické stavby skutečný zájem.

Povodí Labe připravuje suchou nádrž Mělčany již od roku 2001. V roce 2011 byla stavba zahrnuta do Zásad územního rozvoje Královéhradeckého kraje jako veřejně prospěšná. Územní rozhodnutí bylo na základě žádosti z roku 2014 vydáno Městským úřadem Dobruška v roce 2018, právní moci nabylo v následujícím roce. Povodí Labe posléze zahájilo majetkoprávní přípravu.

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28743 lidí

V současné době je vykoupeno více než 95 % potřebných pozemků, přičemž Povodí Labe do přípravy stavby vložilo již 57 milionů korun z vlastních zdrojů. V roce 2020 bylo zahájeno stavební řízení, které je nyní přerušeno do doby, než bude dokončena majetkoprávní příprava, kde je nutné uzavřít jednání s posledními deseti z celkového počtu osmdesáti vlastníků.

Budoucí suchá nádrž zachytí až 3.159.000 m3 vody. Zatopená plocha při maximální kapacitě poldru vytvoří území o rozloze 55 ha. Hráz poldru překonávající údolí říčky Dědiny o šířce přibližně půl kilometru bude vystavěna tři kilometry nad městem Dobruškou v katastrálním území Mělčany.

Technické řešení je v České republice unikátní. Minimalizuje dopady na vodní a vodu vázané ekosystémy, ryby a jiné vodní živočichy, včetně zvlášť chráněných druhů, které jsou předmětem ochrany Evropsky významné lokality a přírodní památky Dědina u Dobrušky. Není bez zajímavosti, že rovněž zprůchodňuje hráz podél toku i pro terestrické živočichy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…