Povodí Moravy: Množství odstraněného spláví z VD Brno je letos rekordní

26.08.2020 21:25

Brněnská přehrada zaznamenala rekord v množství zachyceného spláví. Povodí Moravy, s. p. jen za letošek ze zátok a z blízkosti hráze odtěžilo více než 300 tun materiálu. Je to patnáctinásobek obvyklého ročního množství.

Povodí Moravy: Množství odstraněného spláví z VD Brno je letos rekordní
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Povodí Moravy, s. p. už od června s pomocí těžké techniky průběžně odstraňuje tento nežádoucí materiál z hladiny vodní nádrže Brno. Zatímco v předchozích suchých letech odebrali pracovníci Povodí Moravy, s. p. z nádrže okolo 20 tun spláví, v letošním roce přinesly nadprůměrné srážky v povodí Svratky do nádrže více než patnáctinásobné množství. Vodohospodáři tak od června museli na vodní nádrži Brno zasahovat už poněkolikáté. Naposled na konci minulého týdne, kdy jen z okolí hráze odstranili přibližně 30 tun materiálu.

Od června se tak celková hmotnost naplavené a odklizené hmoty vyšplhala na 300 tun. Těžba probíhala s pomocí bagrů v několika cyklech u hráze, na Rokli a v Rakovecké zátoce. „Letošní rok je z hlediska množství dřevního a dalšího materiálu opravdu mimořádný. Příčinou jsou prudké srážky a vzestupy hladin vodních toků, které unášejí všechen materiál nacházející se v těsné blízkosti vodních toků. Určitý podíl na množství dřevní hmoty má i těžba dřeva po kůrovci. V nádrži tak skončily např. i silné kmeny stromů, se kterými jsme si museli poradit těžkou technikou,“ popisuje generální ředitel Povodí Moravy, s. p. Václav Gargulák.

Vodohospodáři s pomocí bagrů a jeřábů spláví odebrali z vodní hladiny, naložili na nákladní auta a odvezli na meziskládku. Následuje proces usušení a roztřídění materiálu na plasty, dřevo a další, po kterém je možné vytěžené spláví ekologicky zlikvidovat.

S dalšími 100 tunami si museli letos vodohospodáři poradit na novomlýnských nádržích. Další tuny spláví pak vodohospodáři odtěžili z přehrad Bystřička (10 tun), Luhačovice (3 tuny), Letovice (3 tuny), Boskovice (3 tuny) či Slušovice (1 tuna).

Některé druhy splaveného materiálu mají nepříznivý vliv na kvalitu vody v nádržích. Vedle přírodního materiálu se totiž do řek v době zvýšených průtoků mohou dostat i různé předměty a materiály např. z načerno založených skládek. Kromě toho by spláví mohlo vytvářet riziko pro lodě při pohybu na vodní hladině či pro plavce. Povodí Moravy, s. p. proto vyzývá v období vysokých průtoků i v období krátce po nich k opatrnosti při pohybu jak v řekách, tak na vodních nádržích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

22:03 Úřad vlády: Vedoucí Jana Kotalíková obnovuje pravidelné setkání s kancléři prezidenta a Parlamentu

V Kramářově vile se v pátek 10. května 2024 uskuteční pracovní oběd s kancléři, který pořádá vedoucí…