Povodí Moravy: Prudké deště zvedly hladiny vodních toků

08.06.2020 17:11

Od včerejška přechází přes naše území fronta s vydatným deštěm. V reakci na tyto srážky došlo na vodních tocích v zasažených oblastech k prudkým vzestupům hladin s dosažením stupňů povodňové aktivity.

Povodí Moravy: Prudké deště zvedly hladiny vodních toků
Foto: Povodí Moravy
Popisek: Povodí Moravy

Za posledních 24 hodin napršelo nejvíce na Šumpersku, v Zábřehu na Moravě, v Jeseníkách a na Olomoucku. Ve stanici Oskava na Šumpersku spadlo za 24 hod. 85 mm srážek, ve stanici Štíty u Zábřehu na Moravě 80 mm, Dlouhé Stráně hlásí 75 mm, ve stanicích Bělá pod Pradědem, Šerák, Jeseník, Velké Losiny, Hoštejn a Javorník napadalo 50 mm.

V důsledku prudkých srážek vzrostl průtok v některých tocích až stonásobně. Dosažené stupně povodňová aktivity jsou v kraji Vysočina, Olomouckém a Jihomoravském. Řeka Oskava v Uničově dosáhla III. SPA a jeho hodnotu v kulminaci překročila o 30 cm. Oskava se vylila z břehů a zatopila sklepy a zahrady několika nemovitostí. Hladina má již klesající tendenci. Řeka Oskava zaplavila také pozemky v okolí Šumvaldu.

II. SPA dosáhl tok Oslava v Dlouhé Loučce, zde už hladina opadává, aktuálně dosahuje I. SPA. I. SPA byly zaznamenány také na toku Jevíčka v Choryni, Želetavka v Jemnici, Jihlava v Ptáčově, Svratka ve Veverské Bítýšce a Loučka v Dolních Loučkách.

Během noci došlo také k zaplavení části Rapotína, kde probíhá stavba protipovodňové ochrany. Na místě zasahovala těžká technika. V místě je řeka Desná již po kulminaci a voda opadává.

Povodí Moravy, s. p. má technické pracovníky v terénu v zasažených oblastech, těžká technika je připravená zasáhnout. Situace se bude vyvíjet v závislosti na přechodu dešťových srážek. V současnosti je většina vodních toků po kulminaci. Vlivem dotoku lze během dne předpokládat dosažení I. či II. SPA i v oblastech ležícími pod zasaženými místy.

Na místech, kde jsou vodní nádrže, došlo k zachycení povodňových průtoků v nádržích. Nádrže se v současnosti plní. Vodní nádrž Vranov transformuje přítok o síle 57 m3/s na odtok 4 m3/s, vodní nádrž Vír převádí přítok 16 m3/s na odtok 2 m3/s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

13:04 MHMP: Praha v rámci přestavby rozšíří kapacity základní školy pro zrakově postižené

Rada hl. m. Prahy v pondělí schválila veřejnou zakázku na kompletní rekonstrukci vestavby a střechy …