Požár Historické budovy Národního muzea

12.02.2016 18:12

V pátek 12. 2. 2016 v ranních hodinách vypukl požár v podstřeší Historické budovy Národního muzea. Hasičský záchranný sbor obdržel hlášení o požáru v 1.32, u požáru zasahovalo 20 jednotek hasičů a pod kontrolu se dostal ve 3.25. K monitoringu situace byl přivolán i policejní vrtulník. Požár vypukl v podstřeší budovy.

Požár Historické budovy Národního muzea
Foto: Národní muzeum
Popisek: Národní muzeum

Na místo se okamžitě dostavil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš a stal se členem štábu velitele zásahu. Historická budova Národního muzea je naštěstí vyklizená a předaná stavebním firmám, nedošlo tak k žádným škodám na sbírkách. „Škody budeme průběžně vyčíslovat a uplatňovat je vůči zhotoviteli stavby, který za budovu nese odpovědnost. Moje veliké poděkování patří Hasičskému záchrannému sboru Hl. M. Prahy, zásah hasičů byl naprosto profesionální, rychlý a zabránil mnohem větším škodám na této národní kulturní památce," říká k tomu Michal Lukeš. Příčinou požáru byla pravděpodobně činnost související se stavební činností při generální rekonstrukci muzea. Přesné příčiny vyšetřuje Policie ČR a Hasičský záchranný sbor ČR. Během požáru nedošlo k žádným zraněním, jeden z členů ostrahy staveniště se nadýchal kouře a byl preventivně převezen do nemocnice k ošetření.

Budova je vyklizená, nenachází se v ní žádné sbírky ani další majetek. Na jaře 2015 byla budova předána zhotoviteli stavby sdružení M-P-I, skládající se z firem Metrostav, Průmstav a Imos. Sdružení nese plnou odpovědnost za průběh stavby, bezpečnost práce a dodržování požárních předpisů. Škody budou postupně vyčíslovány a uplatňovány směrem ke zhotoviteli stavby. Na základě podmínek stanovených Národním muzeem byl zhotovitel stavby povinen uzavřít pojistku na 1 miliardu Kč.

Dopad na průběh stavby a harmonogram rekonstrukce bude upřesněn po přesném zjištění škod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…